Nju Delhi


nju delhi zgrada Nju Delhi glavni grad Indije
Nju Delhi, glavni grad Indije, obuhvaćen je urbanim prostorom Delhija na jugu tog starog grada (slično kao Novi Beograd i Beograd). Nju Delhi bez starog dela grada, Delhija, ima oko 500 hiljada, a sa Delhijem nešto preko 8 miliona stanovnika. Nju Delhi je i glavni grad pokrajine Delhi. Nalazi se u severnoj Indiji na desnoj obali reke Jamune. Pretežno administrativni centar, bio je sagradjen izmedju 1912. i 1929. godine, kao zamena za Kalkutu koja je bila prestonica Britanske Indije.

Nju Delhi kulturni i privredni centar Indije
Nju Delhi je zvanično proglašen za prestonicu Indije 1931. godine. Grad je takodje transportni čvor sa raskrsnicom mnogih puteva, i privredni centar, jer su pojedine industrijske grane dosta razvijene od kojih su najznačajnije: elektronska industrija, industrija automobilskih delova i mašinskih elemenata, industrija električnih aparata...

Nju Delhi su osnovali britanci za vreme kolonijalne vlasti
Ovaj grad je planski gradjen i strukturiran. Obzirom da do 1947. godine Indija nije bila nezavisna, planove su radili Britanci. Zbog toga, veliki broj gradjevina u Nju Delhiju je svojim izgledom pod jakim britanskim kulturnim uticajem. Dizajniran od strane Edvina Lutjensa i Herberta Bejkera, Nju Delhi ima široke, simetrično poredjane ulice koje omogućavaju dobar pogled na istorijske spomenike ovog grada. Izmedju glavnih vladinih zgrada pruža se široki bulevar koji ima pravac od istoka ka zapadu, od Indijske Kapije (velikog ratnog memorijalnog svoda sagradjenog 1921. godine) kroz veliki dvor, pa sve do zgrade Vlade koja je sagradjena od mermera i predstavlja predsedničku rezidenciju.

Svetilište za Mahatma Gandija
U južnom delu grada nalazi se svetilište (zemljište posebno namenjeno za molitvu) gde je ubijen Mahatma Gandi 1948. godine. Na zapadu su hram Balmiki i Lakšminarajan, koje je Gandi veoma često posećivao. Nju Delhi ima puno sportskih stadiona i medicinskih instituta. Grad je otvorio i podzemnu železnicu 2002. godine.

Visok prirodni priraštaj najveći problem Nju Delhija
Veliki problem ne samo Nju Delhija, već i celog ovog dela sveta i svih nerazvijenih zemalja je visok prirodni priraštaj, koji je iz godine u godinu sve veći. U zadnjih nekoliko godina Nju Delhi uključujući i Stari Delhi iskusili su veliku prenatrpanost, prenaseljenost i veoma tešku zagadjenost vazduha, što je verovatno direktna posledica velikog priraštaja.

Nju Delhi je grad sa monsunskom klimom
Klima Nju Delhija je tipična monsunska klima. Leti od kraja aprila do oktobra duvaju topli vetrovi sa Indijskog okeana i donose dosta padavina, a prosečne temperature tokom cele godine su prilično visoke. photo davidwscott34
Search