Pnom Pen


pnom pen grad u kamodzi Pnom Pen glavni grad Kambodže
Pnom Pen je glavni grad Kambodže, a smešten je u jugo-zapadnom delu zemlje izmedju takozvane "četiri ruke" (reke): Gornji Mekong, Donji Mekong, Tonle Sap i Basak. Ovaj grad je veoma važna rečna luka koja okuplja glavne industrijeske i zanatske aktivnosti i povezuje ih ne samo sa raznim delovima Kambodže već i sa dosta širim pojasom oko Kambodže. Pnom Pen je relativno mali grad u odnosu na druge metropole iz ovog dela sveta i broji oko 700.000 stanovnika.

Prošlost Pnom Pena
Pnom Pen je pronadjen u XIV veku, ali je prestonica Kambodže postao znatno kasnije 1867. godine. U Drugom svetskom ratu Japanci su osvojili Pnom Pen, a kasnije je grad kao kulturni i komercijalni centar, pa i kao politička prestonica Kambodže doživeo veliki stres usled gradjanskog rata 1970. godine. Rat je vodjen izmedju vladinih snaga sa jedne strane i pobunjenika koje je predvodio Kmer Roug sa druge strane. Grad je evakuisan posle pada pod vlast pobunjenika 1975. i do ponovnog preuzimanja vlasti 1979. grad se doslovno pretvorio u "sablasni grad" sa samo nekoliko desetina hiljada stanovnika, dok gradski Univerzitet i kulturne institucije nisu funkcionisale.

Šta treba posetiti u Pnom Penu?
Pnom Pen se postepeno vratio u život tokom osamdesetih. Univerzitet u Pnom Penu je ponovo otvoren 1988. godine. Saobraćajni centar Kambodže, Pnom Pen je raskrsnica četiri auto puta koji se šire i pružaju ka provincijama. Takodje, Pnom Pen je završna tačka jedine dve pruge u zemlji od kojih jedna vodi do tajlandske granice, a druga do luke Kompong Som, koja se nalazi u Tajlandskom zalivu. Grad je povezan sa ostalim zemljama sveta i preko internacionalnog aerodroma koji se nalazi u bližoj okolini grada.

Najinteresantnije destinacije za turiste u ovom gradu su palate nekadašnjih vladara i budistički hramovi. Dva muzeja su do 1975. godine, kada su zatvorena, bila značajna za ovaj deo sveta. To su Muzej Budista i Nacionalni muzej. Ovde su bile izložene retke kolekcije antikviteta iz VI veka. Iako sve istočne zemlje, a medju njima i Kambodža važe za slabo razvijene, Pnom Pen, pa i mnogi drugi istočni gradovi naglo rastu i razvijaju se, a takodje i njihova ekonomija i trgovina.
Search