Tokio


tokio grad svetlece reklame Tokio glavni grad Japana
Jedna od najvećih metropola današnjice svakako je glavni grad Japana, Tokio. Ima impozantnih 12,2 miliona stanovnika, što je više od populacije cele naše države. Tokio na japanskom znači "Istočna prestonica". Tokio je lociran u središnjem delu Japanskog arhipelaga i nalazi se u južnom delu oblasti Kanto, gde deli granice sa oblastima: šiba, na istoku duž reke Edogava, Jamanaši, na zapadu duž planinskog venca, Kanagava, na jugu duž reke Tamagava i Saitama, na severu.

Prošlost Tokija
Pretpostavlja se da je ova teritorija bila naseljena još u periodu pre nove ere, ali o tome ne postoje pisani dokazi. Dugi put razvoja i uspeha Tokija počeo je u XII veku, ali prvi pravi pokazatelji postojanja grada javljaju se davne 1603. godine kada je Tokugava Ijasu osnovao Šogunat. U to vreme Tokio se zvao Edo, koji je do XVIII veka narastao u ogroman grad od milion stanovnika. U prevodu, Edo znači "Ulazna kapija". Danas je Tokio centar politike, kulture, ekonomije, kao i različitih drugih aktivnosti Japana, a veoma je bitan i kao informativni centar zemlje.

Velika oštećenja tokom II svetskog rata
Tokom Drugog svetskog rata, Tokio je pretrpeo ogromna oštećenja. Udari američkih trupa su bili veoma jaki i često su pretvarali grad u ruševinu. Reljef Tokija je veoma zanimljiv.Pošto zauzima veliku površinu (impozantnih 1781 kvadratnih kilometara) ima varijacija od 4 metra nadmorske visine, pa do čak 2.000 metara nadmorske visine.Treba pomenuti i da odredjena vulkanska ostrva u Tihom okeanu, kao što su Izu ostrva i Ogasavara ostrva, takodje pripadaju teritoriji Tokija.

Tokio je veliki turistički centar
Tokio privlači veliki broj turista ne samo iz inostranstva već i iz raznih delova Japana, pošto pruža puno zanimljivih objekata i gradjevina koje su prava remek dela. Železnička stanica Tokija sagradjena je 1914. godine kao najveća gradjevina od cigala u Japanu, nautički park Odaiba sa kojeg se pruža prelep pogled na okean, dobro razvijena saobraćajna mreža, kancelarija gradske vlade koja upravlja Tokiom su samo neke od znamenitosti koje turisti posećuju. Danas je japanska železnica, najbrža i najtačnija u svetu, jedan od simbola ovog grada i države u celini. Svakog dana ona preveze izmedju 400.000 i 3.000.000 ljudi.

Carska palata u Tokiju
Jedan od simbola Tokija je Carska palata, koja se nalazi u njegovom centru. Dva puta godišnje, 2. januara i na rodjendan cara, turisti i Japanci mogu da dodju u nju i pozdrave carsku porodicu. Oblast Tokija, Tama, je naseljena sa oko 4 miliona stanovnika, koji su prilično sređni zbog obilne prirode i pogodnog položaja. Iz ovih razloga ova Tokijska oblast je u ekspanziji i prepuna je stambenih blokova.

Okutama oblast se nalazi na severo-zapadu Tokija i popularna je kao područje za odmor, jer je puna planina, jezera i dolina, a turisti ovde najradije dolaze zbog planinskih šetnji i kampovanja. Izu ostrva se nalaze jugo-istočno od grada u Tihom okeanu. Najbliže gradu je ostrvo Ošima i nalazi se na 108 kilometara od Tokija, a najdalje je Aogažima udaljeno je 354 kilometra.Ogasavara ostrva su udaljena od Tokija oko 1.000 kilometara. Broje oko 20 ostrva, ali su samo Šićidžima i Hahadžima naseljena. Skoro cela oblast ovih ostrva je u sastavu Ogasavara nacionalnog parka.

Tokijo je industrijski centar Japana
Tokio je značajna privredna baza Japana. U ovom gradu se nalaze najsavremenije fabrike u kojima radi jako mali broj ljudi, ali čija je produktivnost ogromna. Sam grad spada u red najrazvijenijih svetskih gradova sa najvišim dohotkom po glavni stanovnika. U Tokiju su 1964. godine održane letnje Olimpijske igre. 1995. godine u tokijskom metrou je u dva navrata izvršen teroristički napad hemijskim oružjem u kome je bilo 12 žrtava i više od 5.000 povredjenih ljudi. Ove napade je izvršila jedna sekta, čiji su članovi i vodje osudjeni najstrožim kaznama.

U Japanu i Tokiju su česti zemljotresi
Japan je poznat kao veoma trusno područje koje vrlo često pogadjaju prilično jaki zemljotresi. Tokio je kao sastavni deo Japana mnogo puta bio žrtva zemljotresa, ali ga to nije omelo na putu postanka jednog od najvećih, najrazvijenijih i najlepših gradova sveta. Čak šta više, ovakva nenaklonost prirode je naterala graditelje da sve gradjevine u ovom gradu učine mnogo izdržljivijim na potrese, nego što je to slučaj u ostalim delovima sveta. Najteži zemljotres se desio 1923. godine, kada je poginulo gotovo 100.000 ljudi i kada je gotovo kompletna infrastruktura grada uništena. Pored ovakvih problema Tokio ima veliki problem sa velikom gustinom naseljenosti, gustim saobraćajem i sve većim zagadjenjem. photo sergio perez
Search