Osaka


slika osaka grad neboderi Osaka grad i luka u Japanu
Osaka je grad i luka, koji se nalazi na zapadnom delu ostrva Honšu u Japanu, na ušću reke Jodo. Nalazi se na severoistočnoj obali zaliva Osaka i ima oko 2.600.000 stanovnika. Stari naziv grada je Naniva. Smatra se da je ovaj grad postojao još u III veku.

Osaka kroz istoriju
Tojotomi Hidejoši je stari grad i luku Nanivu pretvorio u grad sa zamkom u XVI veku. Osaka je bila vodeći trgovački grad Japana tokom Tokugava perioda i vodeći industrijski grad od kasnog XIX veka. 1891. godine ovaj grad je bio pogodjen izuzetno jakim zemljotresom koji je odneo preko 10.000 ljudskih života. 1909. i 1912. godine grad je bio izuzetno oštećen velikim požarima. Tokom Drugog svetskog rata Osaka je bila teško oštećena u američkom bombardovanju.

Osaka je danas jedan od vodećih industrjskih i kulturnih centara u Japanu
Osaka je nekada bila poznati grad tekstilne industrije, danas je vodeći finansijski centar, sa razvijenom teškom industrijom, uključujući hemijsku, mašinsku i metaluršku industriju. Zajedno sa Kobeom, Osaka je deo druge japanske najveće urbane i industrijske aglomeracije. U ovom gradu se nalaze dva aerodroma, od kojih je jedan na veštačkom ostrvu.

Osaka je kulturni i obrazovni centar, sa nekoliko univerziteta i pozorišta. Grad je ispresecan brojnim kanalima i malim mostovima preko njih. Takodje, postoji i veliki broj parkova, a u najvećem od njih se nalazi i botanička bašta. photo w236
Search