Kjoto


kjoto pogled na grad iz daljine Kjoto grad u Japanu
Kjoto je grad na zapadu Honžua u Japanu, severoistočno od Osake, sa oko 2.500.000 stanovnika. Prostire se na 610 kvadratnih kilometara. Kjoto je bio prestonica Japana, a u gradu je boravila carska porodica više od 1.000 godina (794-1868). Kada je osnovan, ovaj grad se zvao Hejankjo, što na japanskom jeziku znači ,,grad mira i spokojstva". Tek 1185. godine grad je dobio današnji naziv. Na japanskom jeziku Kjoto znači ,,glavni grad".

Šta treba obići u Kjotu
U Kjotu se nalazi 15% svih japanskih kulturno-istorijskih spomenika i gradjevina. Mnogi od tih spomenika i gradjevina su pod zaštitom organizacije UNESCO i smatraju se svetskom istorijskom baštinom. Jedna od jedinstvenih bašti u svetu je Suva bašta Kjota. Ova zanimljiva bašta je napravljena tako da na mestima gde očekujete da teće voda, prelivaju se zrna peska, a tamo gde je očekivano videti drvo, vidite kamen. Najinteresantnije u svemu tome je to što se ova glavna razlika od ostalih bašti jedva primećuje.

Budistički hramovi u Kjotu
Budistički hramovi (kojih ima preko 1.600 u gradu) i ?into svetilišta nalaze se po celom gradu i okolini. U gradu ima mnogo malih radionica, koje proizvode tekstil i porcelan. Takodje, ovo je jaka regionalna industrijska oblast i proizvodni centar. Obrazovne institucije, uključuju Kjoto Univerzitet, koji je osnovan 1897. godine i Do?i?a Univerzitet osnovan 1875. godine. Kroz grad protiču reke Kamo i Katsura, a sam grad je sa tri strane ogradjen planinama. Mnogi značajni istorijski spomenici i gradjevine su stradali u brojnim zemljotresima u ovom gradu i posebno u Drugom svetskom ratu.

Kjoto predstavlja jedan od najvećih turističkih centara Japana. Ovde se redovno održavaju mnogi tradicionalni japanski festivali (najveći medju njima je Gion Matsuri), religijski obredi, a takodje, ovde su sedišta mnogih organizacija tradicionalnih japanskih borilačkih veština. Gion Matsuri je festival/karneval koji se održava u julu i koji okuplja desetine hiljada ljudi, koji učestvuju u ovom karnevalu.

Ovo je jedan od retkih gradova sa preko 100 muzeja. Pored 20 javnih, postoji i blizu 100 privatnih muzeja različitih tematika. Najvažniji je Nacionalni muzej Kjoto, osnovan 1897. godine kao Carski muzej. Zanimljivo je i da jednu petinu stanovništva ovog grada čine Korejanci, koji su ovde dovodjeni kao robovi početkom XX veka, kada je Japan kolonizovao Koreju. photo Ponkan Gonzalez
Search