Kuala Lumpur


kuala lumpur grad panorama

Kuala Lumpur glavni grad Malezije
Kuala Lumpur je glavni grad Malajske Federacije i sedište vlade Malezije. Ima oko 1.400.000 stanovnika i leži u jugozapadnom delu poluostrva Malake. Prostire se na površini od oko 250 kvadratnih kilometara. Grad je osnovan kao kinesko rudarsko naselje pored rudnika kalaja 1857. godine. Glavni je grad Malajske federacije od 1948. godine.

Najviša građevina na svetu Petronas Twin Towers
Prestonica Malezije je moderan grad, prepoznatljiv po čuvenoj Petronas Twin Towers Kuli (najvišoj gradjevini sveta), visokoj 452 metra i kao takva predstavlja jedinstveni primerak u svetu. Glamurozna arhitektura ove kule osvaja posetioce koji se penju do njenih vrhova. Na njenom središnjem delu se nalazi most koji spaja ove dve kule, po kojem i nosi naziv.Kuala Lumpur ima i aerodrom (KLIA) koji je možda najlepši i zasigurno najmoderniji aerodrom na svetu. Klia express je najbrži transport u Maleziji, gde se na duge relacije stiže za veoma kratko vreme.

Kuala Lumpur je je saobraćajna i trgovačka raskrsnica
Kuala Lumpur je veoma važna saobraćajna raskrsnica kao i trgovačko ?finansijski i industrijski centar. Od privrednih grana u ovom gradu razvijene su sledeće industrije: prehrambena, drvna, tekstilna, industrija cementa, zatim prerada kaučuka itd. Grad je i važno železničko sastajalište, kao i internacionalno trgovačko središte. U blizini Kuala Lumpura imamo rudnike kalaja i velike plantaže kaučukovca.

Šta treba posetiti u Kuala Lumpuru
U gradu postoji niz kulturno istorijskih spomenika, a krase ga uvek zeleni parkovi kao i oaze sa bezbroj jezera koje okružuju bašte orhideja i vrtovi ptica. Moderni poslovni centar grada se naziva Zlatni trougao i u njemu se nalazi niz modernih gradjevina medju kojima dominira simbol grada, Petronas kule. U starom delu grada posebno se izdvaja takozvani "Kineski grad", koji obuhvata niz starih gradjevina i gradsku pijacu, kao i dve najvažnije gradske religijske gradjevine: Hram Šri Mahamariamana i Masdžid Džem džamiju. U gradu se nalazi i palata Sultana Abdul Samada iz XIX veka, koja je danas sedište nacionalnog Suda.

Najlepše mesto za šetnju i rekreaciju je Taman Tasek Perdana park, koji sem velikog broja prostranih travnjaka, cvećnjaka i drvoreda, ima i niz malih jezera i fontana.
Search