Manila


manila ulica u gradu Manila glavni grad Filipina
Manila je glavni grad i najveća luka Republike Filipina u istočnoj Aziji. Leži u najplodnijem zapadnom delu ostrva Luzona, u Manilskom zalivu, na ušću reke Pasig, i ujedno je raskrsnica pomorskih i vazdušnih puteva izmedju Dalekog istoka, Malajskih ostrva, Malajskog poluostrva, Australije i Amerike.

Kolonijalna osvajanja Manile
Naziv grada je izveden od imena cveta koje je masovno raslo na ušću reke Pasig.Manilu su 1571. godine osnovali Španci pod vodjstvom Migel Lopeza de Legazpija na mestu malog muslimanskog sela koje se zvalo Majnilad. Izmedju 1752. i 1763. godine bila je u vlasti Velike Britanije, a za vreme Špansko američkog rata 1898. godine pripala je Sjedinjenim Američkim Državama. U II Svetskom ratu okupirali su je Japanci, a 1945. godine ponovo je vraćena Sjedinjenim Američkim Državama.

Sticanje nezavisnosti
U Manili je 8. septembra 1954. godine potpisan vojni pakt Organizacije jugoistočne Azije - SEATO. Današnja Manila izgradjena je oko starog, utvrdjenog španskog dela grada. Izgradjene su moderne gradske četvrti i predgradja - Pasay, San Juan, Quezo'n City, koji je ujedno i sadašnji administrativni centar Filipina.

Manila je kulturni i privredni centar Filipina
Manila ima oko 1.700.000 stanovnika, a sa predgradjima i prigradskim naseljima više od 9,5 miliona stanovnika. Metropola se prostire na površini od 650 kvadratnih kilometara. Kulturni, privredni i saobraćajni je centar Filipina. Ima tri Univerziteta i niz drugih kulturnih ustanova.

Šta treba obići u Manili?
U Manili se nalazi i veliki broj interesantnih gradjevina. Izdvajaju se zgrada vlade, Filipinski kulturni centar i zgrada pozorišta. Većina ovih zgrada se nalazi na Rohas bulevaru u centru grada. Na gradjevinama se ocrtava jak uticaj španske i američke arhitekture. Lepota i značaj ovog grada dodeli li su mu atribut Bisera Istoka. Jedna od turističkih atrakcija je transportno sredstvo koje se zove džipni. Slično kao gondole u Veneciji, džipni je jedan od simbola ovog grada. Ovo je preradjen i ulepšan vojni džip, koji se koristi u najvećem delu grada kao jedan od vidova javnog prevoza.

Industrija je veoma razvijena i to metalurgija, mašinska, tekstilna, kožna, industrija gume, hemijska, prehrambena itd. Manila ima i moderno opremljenu trgovačku luku (kroz koju prolazi najveći deo uvoza i izvoza Filipina) i putničku luku, a značajan saobraćajni centar je i medjunarodni aerodrom. U poslednjoj dekadi ovaj grad je poprište velikih političkih borbi i pokušaja državnih udara.photo Richard Relucio
Search