Kolombo


kolombo poslovni deo grada Kolombo prestonica Šri Lanke
Kolombo je administrativna prestonica Šri Lanke, koja se nalazi na zapadnoj obali istoimenog ostrva, sa oko 750.000 stanovnika. Ovaj grad je jedna od najvećih veštačkih luka na svetu. Na obodima grada se nalaze reka Kilani i jezero Beira. U VIII veku su ovaj grad naseljavali arapski trgovci. Oni su ga nazivali Kalantota. Portugalci su ga zauzeli 1517. godine (kada je i dobio današnji naziv po Kristoferu Kolumbu), Holandjani 1658. godine i Englezi 1796. godine.

Kolombo je privredni centar Šri Lanke
Prestonica postaje 1815. godine, a posle sticanja nezavisnosti Šri Lanke 1948. godine, dolazi do stagnacije zapadnih uticaja. Kolombo je trgovački i industrijski centar, naročito je razvijena industrija mašina i prerada hrane. Univerzitet u gradu je osnovan 1921. godine. Moderni poslovni centar ovog grada se naziva Tvrdjava, zato što je ranije taj deo grada bio utvrdjen zidinama. Ostatak područja grada se naziva Peta, što na maternjem jeziku znači "van Tvrdjave".

Struktura stanovništva u Kolombu
Multiverska struktura stanovništva je uslovila da se u gradu često sreću hrišćanska, muslimanska i budistička svetilišta.
Search