Kalkuta


Kalkuta poslovni deo grada Kalkuta grad u Indiji
Kalkuta ili Kolkata, grad na reci Hugli, oko 145 kilometara od ušća reke u Bengalski zaliv, drugi je grad po veličini u Indiji i prestonica savezne države Zapadni Bengal. Nalazi se na severoistoku Indije, a nekada je bio prestonica Britanske Indije od 1772. do 1912. godine. Grad ima oko 6.200.000 stanovnika i pokriva površinu od preko 1.000 kvadratnih kilometara.

Kalkuta u vreme britanske kolonijalne vlasti
Godine 1690. uspostavljen je kao engleski trgovački centar, a 1707. godine postao je sedište Bengala. Osvojio ga je Bengalski kralj, na tom mestu zarobio je Engleze 1756. godine, a kasnije je taj zatvor nazvan Crna rupa. Britanci su pod vodjstvom Roberta Klajna kasnije ponovo zauzeli grad. Ovaj grad je bio veoma prometan trgovački centar u XIX veku, da bi kada je Nju Delhi 1912. godine proglašen za prestonicu, počeo da opada značaj.

Nastavljeno je opadanje značaja u gradu kada se bengalska oblast podelila na indijski i pakistanski deo 1947. godine i kada je 1971. godine nastao Bangladeš. Povećano je već postojeće siromaštvo, kada je reka izbeglica krenula iz gradova zahvaćenim ratom 1971. godine i povećala broj stanovnika

Šta treba obići u Kalkuti?
Ovaj grad ima mnogo zanimljivih spomenika i mesta, a najvažnija su: Victoria, memorijalni centar britanske kraljice, koja je upravljala ovom oblašću krajem XIX veka; tvrdjava William, koja je nekoliko puta u istoriji rušena i podizana. Pored ovih gradjevina ističu se i brojne botaničke bašte, nekoliko velikih hramova i džamija, kao i Indijski muzej. Većina značajnih gradjevina grada potiče iz perioda kada je ovaj grad bio kolonizovan. U gradu se nalaze i mnoga industrijska postrojenja, kao i sedišta mnogih kompanija, kako indijskih, tako i multinacionalnih. Jedna od najvećih indijskih kompanija, Birlas, ima sedište u ovom gradu.

Kalkuta je grad sa monsunskom klimom
Kalkuta ima monsunsku klimu, koju karakterišu veoma visoke temperature tokom godine, sa ogromnim količinama padavina. Poplave su 2000. godine opustošile grad, ostavivši hiljade ljudi bez krova nad glavom i stotine mrtvih. Kalkuta je uprkos svim tim problemima ostala vodeća urbana oblast u Indiji i jedan od glavnih obrazovnih i kulturnih centara. photo nikkul
Search