Dušanbe


dusanbe tadzikistan Dušanbe glavni grad Tadžikistana
Dušanbe je glavni grad Tadžikistana. U periodu izmedju 1929.godine i 1961. godine zvao se Staljinabad. Smešten je u planinskoj udolini, na terasama reke Varzob, u bazenu Amu-Darje, i ima oko 700.000 stanovnika. Dušanbe se kao gradsko naselje razvilo tek u periodu bivše sovjetske vlasti, iako su na tom tlu postojala naselja još u antičkim vremenima. Ovaj grad za Tadžikistan, nezavisno od toga što je prestonica, predstavlja važno saobraćajno, ekonomsko i kulturno sedište.

Dušanbe je industrijski centar zemlje
U ovom gradu je skoncentrisana gotovo trećina celoukupne industrije Tadžikistana, tako da u ovom gradu postoji razvijena industrija ulja i masnoća, mesa i vinarska industrija. Takodje, ovaj grad ima razvijenu i prehrambenu industriju, industriju tekstila, kože, obuće, proizvodnju kablova, friždera, gradjevinskog materijala, itd.

Šta treba obići u Dušanbeu?
U okolini grada je razvijena i poljoprivredna proizvodnja, čiju sirovinsku bazu koristi industrija unutar grada. Dušanbe ima Univerzitet i niz drugih visokih specijalizovanih škola, u njemu je smeštena i Akademija nauka Tadžikistana, Narodni muzej, kao i niz drugi kulturnih spomenika.

U Dušanbeu su česti zemljotresi
Grad je lepo uredjen, sa dosta parkova i zelenila. Položaj Dušanbea je takav da se nalazi na tlu koje je izrazito seizmično, zemljotresi su česti, pa je i sama urbana struktura morala da bude izgradjena u skladu sa uslovima na terenu, a to podrazumeva niže zgrade i sa velikim otvorenim prostorom izmedju njih.

U ovom gradu su se tokom 1991. i 1992. godine vodile ulične borbe izmedju islamista i prokomunista, koje su završene pobedom islamista. Medjutim, nekoliko meseci kasnije su i oni naterani da napuste grad, koji je medjusobnim primirjem do danas zadržao normalan život.
Search