Džakarta


Džakarta slika grada Džakarta glevni grad Indonezije
Džakarta ili Batavija, kako je još poznata, je glavni i najveći grad Indonezije, ostrvske države u Malajskom arhipelagu. Nalazi se na severozapadu ostrva Java, na samom ušću kanalisane reke Silivung u zaliv Džakarte, koji pripada Javanskom moru. Ovaj grad je najveći grad u jugoistočnoj Aziji, i ima blizu 15 miliona stanovnika. Prostire se na površini od 660 kvadratnih kilometara.

Džakarta je privredni centar Indonezije
Džakarta predstavlja administrativni, komercijalni, industrijski i transportni centar Indonezije, sa razvijenom prehrambenom, tekstilnom, hemijskom industrijom, obradom gvoždja, montažom automobila, sa dosta elektrana oko grada i što je možda zanimljivo ima dosta štamparija. Takodje, Džakarta je najveća i najznačajnija luka u Indoneziji i kroz nju prolazi najveći deo indonezijskog izvoza i uvoza. Izvoz se uglavnom sastoji od poljoprivrednih, šumskih i rudarskih proizvoda. Internacionalni aerodrom je smešten u neposrednoj blizini grada.

Džakarta je podeljena na tri oblasti
Ovaj grad ima specijalan satus u Indoneziji, isti kao provincije ove zemlje. Pun naziv grada je Daerah Khusus Ibukota Jakarta Raya, a često se može naći pod skraćenim nazivom DKI Jakarta. Džakarta je podeljena u tri oblasti grada: stari deo grada na severu, sa javanskom, kineskom i arapskom četvrti; centralna Džakarta sa viskoim poslovnim oblakoderima; moderno stambeno naselje izdvojeno je kao predgradje na jugu.

Džakarta je grad koji je prepun kanala i po tome podseća na holanske gradove
Prepuna kanala i pokretnih mostova Džakarta podseća na neki holandski grad. U teritoriju grada spadaju spomenici sagradjeni tokom duge vladavine predsednika Sukarno: statue slobode, ogroman sporski kompleks (finansiran od strane, sada nepostojećeg, Sovjetskog Saveza) i Istiklal Džamija. Džakarta je sedište Indonezijskog Univerziteta, ima istaknutih muzeja i nekoliko kuća i crkvi iz XVII veka. Istikal Džamija je jedna od najvećih na svetu. U njoj se tokom verskih praznika skupi i više od 200.000 ljudi.

Trg Merdeka
Glavni trg u gradu je Trg Merdeka. Na ovom veoma prostranom trgu se nalazi takozvani Nacionalni spomenik, u vidu obeliska, koji je jedan od najvažnijih simbola Džakarte. Jedna od glavnih atrakcija za turiste u Džakarti su bili taksi automobili na tri točka. Medjutim, njih je gradska vlada zabranila, jer su bili uzrok mnogih saobraćajnih nesreća u gradu.

Istorija Džakarte
Holandjani su 1619. godine sagradili tvrdjavu zvanu Batavija u blizini javanskog naselja Džakarta, kako bi odbili engleske i urodjeničke pokušaje da ih proteraju. Batavija je postala sedište Holandske Istočno-Indijske kompanije, a takodje je bila i veoma značajan trgovački centar u XVII veku. U periodu od 1811. ? 1814. godine Batavija je bila centar Britanske vlasti na Javi. Batavija je dobila naziv Džakarta decembra 1949. godine, i proglašena je za glavni grad nove nezavisne Indonezije. U gradu vlada tropska klima sa puno padavina (blizu 1.800 mm po metru kvadratnom tokom godine). Prosečna temperatura je blizu 30 stepeni Celzijusa.
Search