Bagdad


bagdad slika Glavni grad Iraka
Bagdad je glavni grad Iraka. Nalazi se u centralnom Iraku, na reci Tigar. U gradu živi oko 4,5 miliona stanovnika. Osnovao ga je Abasid kalif Al Mansur 762. godine, sa leve strane reke Tigar i to je bio grad utvrdjenja sa suprotne strane tada iranskog sela koje se takodje zvalo Bagdad. Grad se sastojao iz tri koncentrična kruga: u prvom je bila palata Abasida, u drugom su bila civilna naselja i u trećem su bile smeštene vojne trupe. Najveći procvat i razvoj Bagdad je imao tokom vladavine Haruna al Rašida, kada se proširio i sa druge strane reke, a taj deo je danas srce ovog grada.

Istorija Bagdada
Bagdad je bio okupiran skoro punih sedam vekova. U 12. veku su ga osvojili Mongoli, kasnije Persijanci, zatim je pao pod Otomansku vlast i na kraju pod Britansku upravu. 1921. godine ponovo postaje nezavistan grad.

šoping u Bagdadu
Ovaj grad je danas saobraćajni i industrijski centar Iraka. U njemu se nalaze industrija nafte, tekstila i hrane, medjunarodni aerodrom i glavni železnički i drumski čvorovi u zemlji. Dosta je razvijena i domaća radinost, a ručno izradjeni proizvodi se prodaju po bazarima, velikim poluotvorenim pijacama sa mnoštvom malih specijalizovanih radnji u okviru njih. Ovi bazari su svojevremeno bili turistička atrakcija, jer su se na njima stvari kupovale po veoma povoljnim cenama.

Šta obići i posetiti u Bagdadu
Od istorijskih spomenika se izdvaja velika kapija Bagdada, u okviru koje je napravljen istorijski muzej. Takodje, džamije Mirjan i Kazijman (sa zlatnom kupolom) datiraju iz perioda izmedju 11. i 13. veka. Tu je i velika Abasid Palata iz 1179. godine. U gradu postoje tri velika Univerziteta.

Rat u Iraku i Bagdadu
Velika razaranja ovaj grad je preživeo u poslednjih dvadesetak godina, od kada su odnosi Iraka i Amerike na veoma niskom nivou. Irak je 2004. godine okupiran od strane američke armije, a formalnu nezavisnost je dobio sredinom iste godine.
Search