Bankok


bankok ulica grad Glavni grad Tajlanda je Bankok sa oko 7.500.000 stanovnika. Osnovan je 1767. godine kao utvrdjenje u borbama protiv Burmanaca. Postao je glavni grad 1782. godine, kada je dotadašnja prestonica Siama (tadašnji naziv za Tajland), Ton Buri, pala pod vlast Burmanaca.

Turističke atrakcije u Bankoku i na Tajlandu, šta videti i obići
Grad je smešten na oko 40 kilometara iznad ušća žao Praje, najvažnije tajlandske luke. Ovo je kulturni, finansijski i obrazovni centar Tajlanda. Nalazi se u centralnom delu zemlje veoma blizu Tajlandskog zaliva. Pokriva površinu od oko 1.500 kvadratnih kilometara. Tajlandjani ovaj grad nazivaju "Gradom Andjela", a Evropljani su ga nekada nazivali "Venecijom na Istoku", zbog velikog broja kanala koji su prolazili kroz grad. Obzirom da su danas ti kanali uglavnom zatrpani i više ne postoje, nestao je i evropski atribut ovog grada.

Sve do kraja XIX veka Bankok je bio naselje sa svega nekoliko stotina kuća. Tek tada je počeo njegov ozbiljniji razvoj. Pošto je pao pod japansku vlast u Drugom svedskom ratu često je bio meta snažnih savezničkih bombadera. U tom periodu se doselio i ogroman broj Kineza u ovaj grad.

U periodu od 1971. do 1972. godine u sastav grada pripojeno je više okruga, pa je formiran grad provincija. Širom grada zidovima ogradjeni budistički hramovi i manastiri služe kao stožerne tačke verskog života. Glavne turističke atrakcije u gradu su: Kraljevska palata, Vat Pra Kae (najznačajniji hram grada) i budistički hramovi grada koji se nazivaju "vat" i kojih ima preko 18.000 u gradu. Sanam Luang je značajan otvoreni prostor u gradu, na kome se održava većina svečanosti ovog grada.

Bankok je jedan od najvećih turističkih centara u ovom delu Azije. Najveći problemi Bankoka su zagadjenost vazduha, česte poplave i nelegalizovana prostitucija. photo by sry85

Search