Zvukovi i glasovi dinosaurusa


dinosaurus skelet slika Kakve zvukove su proizvodiili dinosaurusi? Odgovor je veoma kratak ? ne može se sa sigurnošću reći (čitaj: ne znamo). Iz filmova i dokumentarnih serija o dinosaurusima možete saznati da su ove životinje proizvodile prodorne krike koji izazivaju jezu. Ali to je samo puka pretpostavka.

Neki naučnici su pokušali da stvore teoriju o tome kakve su tonove proizvodili dinosaurusi na osnovu šupljina u njihovim skeletima. U tome su donekle uspeli, mada još uvek ostaju otvorena neka pitanja, koja dovode u pitanje ovu teoriju: Kako izgleda zvuk koji proizvodi biće veće od svih poznatih današnjoj civilizaciji? Zašto bi uopšte dinosaurusi proizvodili zvuke?

Postoje i neke hipoteze koje opravdavaju činjenicu da su dinosaurusi proizvodili zvuke. Npr. da bi medjusobno komunicirali, obzirom da se pretpostavlja za neke vrste da su živeli u grupama, zatim da bi plašili neprijatelje,... Još je zanimljivije pitanje, da li su dinosaurusi uopšte imali čulo sluha? Ukoliko nisu proizvodili tonove, zašto bi im priroda i evolucija podarile čulo sluha? Postoje i u ovom slučaju pokušaji naučnika da na osnovu lobanje i skeleta procene kako i da li su uopšte dinosaurusi čuli. Kod nekih dinosaurusa čiji su kompletni skeleti pronadjeni je po ovom osnovu izveden zaključak da su čuli. Neki su išli čak toliko daleko da su izveli teorije o tome koje su se vrste dinosaurusa plašile buke.

U svakom slučaju, ovo je još uvek veoma misteriozno pitanje, na koje će se konačan odgovor teško dobiti i u budućnosti. Ostaje modeliranje tonova koje su proizvodili i pretpostavljanje da je to baš tako.Search