Dinosaurusi - iskopavanje fosila


Mnogi fosilni ostaci dinosaurusa su pronadjeni slučajno i bez namere, ali primaran izvor naučnih otkrića su iskopavanja njihovih fosila u različitim delovima sveta. Ne retko, fosili su pronadjeni u kamenolomima, od strane ljudi koji su kopali osnove za različite gradjevine i na mnoge druge načine. Prvi ostaci dinosaurusa su nadjeni početkom XIX veka i pronašli su ih arheolozi. Krajem XIX i početkom XX veka sa formalnim nastankom discipline paleontologije i paleoantropologije, počinju i naučna istraživanja i iskopavanja fosilnih ostataka dinosaurusa.

Do danas, fosilni ostaci su pronadjeni širom sveta, na svim kontinentima. Najveći izvori fosilnih ostataka su Severna i Južna Amerika, kao i Azija. Zemlje sa najviše pronadjenih ostataka su Kina, Mongolija, Argentina i Sjedinjene Američke Države. Ova iskopavanja često zahtevaju velike količine novca i to je uglavnom najveći problem paleontologa.

Iskopavanja sponzorišu uglavnom velike kompanije. Zanimljivo je da je jedan dinosaurus, čiji su fosilni ostaci pronadjeni u Australiji, dobio naziv kvantasaurus, po nacionalnoj avio kompaniji iz Australije, koja je sponzorisala istraživanja. Nije retka pojava da se ostaci pronadju na nepristupačnim terenima, što otežava istraživanja. Smatra se da je to jedan od najvećih faktora koji su uticali da se na Antarktiku pronadje najmanje fosilnih ostataka.
Search