Troškovi kupovinepolovnog automobila u inostranstvu


Prilikom donošenja odlukeda se kupi polovni automobil u inostranstvu treba znati koji svetroškovi postoje prilikom ovakve kupovine vozila. Cena automobila koja se može videti u ponudi na stranim auto placevima samo je početni trošak na koji treba računati. Na cenu koja je plaćena u inostranstvu može se ostvariti povrat PDV prilikom izvoza iz strane zemlje. Tako, ako se kupi polovan automobil u Nemačkoj, poreska stopa iznosi 19% i taj iznose se može dobiti kao povrat poreza.

Ukoliko se koriste usloge auto kuća ili osoba koji se bave ovim poslom, za transport polovnog automobila iz inostranstva će naplatiti oko 500 evra, a u troškove treba uključititi i troškove privremenih tablica i osiguranja što iznosi preko 100 evra i izvozne špedicije koja košta dodatnih 50 evra.

Prilikom ulaska u Srbiju plaćaju se ulazna špedicija oko 2000 dinara i usluga carinjenja minimum 5000 dinara. Carina se plaća u iznosu od 12,5 % (za 2010. je najavljeno siniženje carine) i to na vrednost polovnog automobila uvećanu za troškove transporta. Poslednje što se plaća je porez na dodatu vrednost u iznosz od 18% i naravno osiguranje i registracija automobila. Sve zajedno oko 40% cena automobila u Srbiji mora biti veća od one koja je plaćena u inostranstvu.

Ukoliko se za automobili kupuje na autokredit treba računati i na troškove finansiranja odnosno kamate. Za kredit koji se otplaćuje 5 godina, kamata može iznositi i 50% u osnosu na glavnicu koja je pozajmljena.

Ovi troškovi prilikom kupovine se mogu malo razlikovati u zavisnosti od zemlje odakle se polovno vozilo dovozi, tako da ukoliko kupujete polovni automobil u Sloveniji ili polovan automobil u Italiji, oni će biti nešto drugačiji.
Search