Načini kupovinepolovnog automobila iz inostranstva


Ukoliko ste se putem interneta informisali o cenama polovnih automobila u Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, Austriji ili drugim zemljama EU, sledeće što trebate da znate jesu troškovi koji postoje pri kupovini polovnog automobila u inostranstvu i njihovom dovođenju u Srbiju. Polovni automobil iz neke zemlje EU generalno možete kupiti na tri načina.
- kupovina automobila u inostranstvu bez posrednika
- kupovina automobila u inostransvu angažovanjem posrednika
- kupovina automobila koji je već uvezen iz inostranstva na auto placu u Srbiji

Ukoliko imate rođaka ili poznanike možete otići u inostranstvo i direktno pogledati na nekom auto placu u Nemačkoj ili auto placu u nekoj drugoj zemlji ili automobil od nekog fizičkog lica. Ipak to je najređa opcija kupovine automobila a veliki problem zaodlazak u inostranstvo predstavljaju vize i jezička barijera. Kupovati automobil od stranca čiji jezik ne govorite, ili se barem ne možete sporazumeti na enkleskom predstavlja značajnu poteškoću.

Drugi način za kupovinu jeste angažovanje nekoj auto kući ili osobi sa iskustvom u ovoj delatnosti. Uobičajeno je da se ova usluga plati oko 10% od ukupne cene koja se plaća (u ovoosim cene koja se plati za automobil ulazi i novac koji je potrebno platiti za carinu i porez). Naravno, stvar je dogovor i pogodbe prilikom svake kupovine. Na ovaj način posao će se prepustit ljudima ili auto kućama koji se razumeju u uvoz polovnih automobila i koji će obaviti sve poslove koji su potrebni prilikom kupovine, carinjenja i transporta.

Naravno, postoji i treća opcija a to je da se automobil kupi na nekom auto placu u Srbiji. Ovo zahteva najmanje angažovanja ali nije u potpunost bez rizika. Stoga sa pažnjom odaberite auto plac na kojem ćete izvršiti kupovinu.
Search