Polovni automobili Italija


polovni automobil fiat stilo iz italije Kako kupiti polovan automobil u Italiji? Koji su troškovi, da li je moguće samostalno uvesti? Na kojim autoplacevima, u kojim gradovima postoji dobar izbor? Da li je bolje kupiti na auto placevima u Srbiji ili samostalno uvesti ? Da li Italijani dobro održavaju svoje automobile? Kakve su procedure i koje dadžbine treba platiti? Odgovore na ova i druga pitanja možete pronaći u tekstu koji sledi.

Kupiti polovan automobil u Italiji je zanimljiva mogućnost jer je ovo jedna od najbližih zemalja, pa su i troškovi transporta niži. Od januara 2013. godine ne plaća se carina na uvoz automobila iz zemalje EU, pa samim tim i na vozila uvezena iz Italije, a PDV je 20%. Dozvoljen je uvoz samo onih automobila koji ispunjavaju ekološke standarde Euro 3. Svi automobili koji su proizvedeni od 2001. godine pa nadalje sigurno zadovoljavaju ove uslove. Takođe najavljeno je da će ova odredba biti pooštrena i da će biti dozvoljen samo uvoz automobila sa Euro 4 standardom.Prilikom transporta treba obezbediti izvozni EKS papir. photo bleuvert02fr

Troškovi transporta, poreza, carine, špedicije

Prilikom uvoza automobila iz Italije treba računati na troškove transporta koji uključuju odlazaku u ovu zemlju po vozilo, gorivo, putarine, smeštaj u hotelu ili alternativno angažovanje nekog uvoznika koji dovozi vozila iz ove zemlje, troškove pregleda u servisu pre kupovine, zatim troškove usluge špedicije koja može koštati oko 150 evra, a potom je potrebno platiti PDV u Republici Srbiji u iznosu od 20% od vrednosti polovnog automobila. Ukoliko se automobil u inostranstvu kupuje od pravnog lica može se i ostvariti povraćaj PDV.Prilikom planiranja transporta važno je znati da se u Italiji ne mou dobiti izvozne tablice te je poželjno vozilo transportovati na prikolici. Važno je uzeti saobraćajnu dozvolu da bi mogli registrovati automobil u Srbiji ili najmanje napraviti overenu fotokopiju. Još jedna specifičnost kod kupovine u Italiji je da vlasnik ima izmirene poreske obaveze u protivnom može doći do problema sa odjavljivanjem automobila u toj zemlji, kao i kod zaključenja kupoprodajnog ugovora.Kakvog kvaliteta su polovni automobili u Italiji


Iako poneko smatra da automobili iz Italije nisu na dobrom glasu u pogledu stanja i redovnog održavanja i servisiranja to ne mora biti tačno. Niko ne garantuje da su polovni automobili iz Nemačke ili Holadnije u boljem stanju, iako su u proseku vođena po boljim putevima i redovnije servisirana, sve zavisi kako ga je prethodni vlasnik vozio i održavao.

Saveti prilikom kupovine

Prilikom kupovine poželjno je u dogovoru sa prodavcem odvesti automobil u ovlašćeni servis na dijagnostiku kao i izvršiti probnu vožnju. Iz Italije se takođe vrlo često uvoze automobili koje su koristile firme,koja su prešla veliki broj kilometara, i ta vozila su najčešće bele boje kao i široko poznate poštanske Pande i Seićento.

Cene polovnih automobila u Italiji

automobili italija punto, alfa romeo, fiat 500

Polovna Fiat Panda 2006, Euro 4, ABS, klima 50.000 km - oko 1.600 evra
Polovni Punto clasic, 2009, airbag, klima, dizel, 60.000 km - oko 2.000 evra
Polovan Alfa Romeo 156, 2005, dizel, ABS, Airbeg,100.000km - oko 2.700 evra
Polovan Fiat Stilo, 2007, ABS, Dizel, Airbeg, radio 80. 000 km - oko 2.900 evra

Zanimljiva mogućnost je kupovina "nula kilometara" vozila. U pitanju su automobili koji su nekoliko godina stajali u nekom izložbenom salonu i nikada nisu vožena, ali se prodaju kao polovni automobili. Pogledajte više o kupovini u nekim italijanskim gradovima - Rim, Milano , Torino , Đenova , Bolonja , Firenca , Verona , Trst.

Auto placevi u Italiji

automobil fiat sa auto placa u italiji Kupovinom direktno na auto placu ili auto pijaci u Italiji možete uštedeti troškove koje plaćate posredniku. Sa druge strane angažovanje dilera uštedeće dosta vremena. Na sajtovima se mogu videti cene i ponuda polovnih automobila na auto placevima u Italiji. Preovlađuju Fiatova vozila, a mogu se naći i modeli drugih proizvođača kao što su Volksavagen, BMW, Mercedes, Renault, Peugeot ili japanski i korejski modeli Toyota, Mazda i Kia.Koji automobili mogu biti uvezeni

Da bi automobil kupljen na ovaj način mogao biti uvezen mora da zadovoljava najmanje Euro 3 standarde. Za automobile proizvedene u Aziji plaća se veća carinska stopa. Na auto placevima u Srbiji može se naći veliki broj vozila koja su kupljena na nekom auto placu Italiji i potom uvezena. Kupovina direktno u Italiji je komplikovanija nego u Nemačkoj i plaća se obavezna taksa. U italiji ne postoje tzv Col tablice te se automobil koji se kupi na auto placu obično dovozi sa punomoćjem i italijanskim tablicama. Priliko registracije u Srbiji ove tablice se vraćaju saobraćajnoj policiji kod nas. Prilikom uvoza potrebno je angažovati špeditera koji može da vas zastupa pred carinskim organima a ujedno je i dobro upoznat sa procedurama koje je potrebno obaviti.

Kataloška vrednost automobila

italijanski alfa romeo U vreme pisanja ovog teksta, kataloška vrednost automobila u Italiji je manja u odnosu na polovne automobile koji su poreklom iz Nemačke, što je još jedna povoljnost. Ovo je važno jer se obično na katalošku vrednost plaća porez. Jedan od problema koji može nastupiti prilikom kupovine u Italiji ili nekoj drugoj zemlji je vremenski period koji protekne dok kupac primeti auto oglas sa nekog auto placa, kontaktira prodavca i pripremi se za odlazak u Italiju, za to vreme može da se deci da je automobil već pronašao novog vlasnika.
Search