Polovni automobili Holandija


polovan automobil reno clio Uvoz polovnog automobila iz Holandije je takođe zanimljiva opcija. Holanđani dobro održavaju automobile, a zemlju odlikuju kvalitetni putevi, gorivo i rezervni delovi. Polovni automobili u Holandiji su trenutno nešto jeftiniji nego polovni automobili uNemačkoj. Važna stvar pri kupovini u ovoj zemlji je NAP sertifikat koji se prilaže uz automobil i koji kupci najčešće traže.

Privremene tablice za uvoz automobila
Registracija i izdavanje tranzitnih tablica i osiguranja traje oko 30 minuta. Kada je reč o procedurama, u svakoj zemlji EU potrebne su privremene tablice (col tablice) i osiguranje, što košta oko 150 evra, a treba platiti i ekološku taksu 140 evra, na većim auto pijacama su prisutne službe gde se može izvršiti registracija i dobiti potrebna dokumentacija.

Cene automobila u Holandiji
Kada je reč o mogućnostima za kupovinu auta one se mogu podeliti u tri osnovne.Prva je da kupite kola na nekom od mnogih auto placeva, druga je da kupite direktno od nekog vlasnika i treća je da pazarite automobil na najvećoj auto pijaci u Evropi koja se nalazi u Bevervijku. Za razliku od placeva ove druge dve varijante nude direktan kontakt sa vlasnicima vozila i veće mogućnosti za cenkanje. U Holandiji Mercedes C klase sa pređenih 240.000 kilometara star 10 godina ima cenu oko 6.400 evra, Audi A4 1.8 star 15 godina košta manje od 4.000 evra dok se Volkswagen Polo u garantnom roku star 2 godine i sa pređenih samo 50.000 kilometar amože naći po ceni od 15.000 evra.

Bitna dokumentacija pri kupovini polovnog automobila
audi automobil Prilikom kupovine na auto placu potrebno je posedovati pasoš i potvrdu o prebivalištu iz zemlje odakle je kupac. Nakon provere u holandskom RDW i obavljenog plaćanjadobijaju se svi papiri zajedno sa privremenim tablicama. Na taj način obavlja se prenos vlasništva i automobil je moguće odvesti. Bitan dokument je i Nationale Autopas koji znači da je kilometraža koja je napisana i zagarantovana jer se vodi evidencija o automobilima od prvog dana da bi se sprečile prevare i vraćanje kilometraže. Vraćanje kilometraže u Holandiji nije krivično delo za razliku od drugih zemalja Evropske unije. Prilikom kupovine je potrebno sačiniti ugovor i overiti ga kod notara.

Troškovi i propisi prilikom uvoza automobila iz Holandije
Osim carine pri uvozu polovnih automobila treba računati i na troškove prevoza od mesta kupovine do mesta boravka u Srbiji koji mogu iznositi više od 500 evra, špredicije, troškove poreza od 20% kao i eventualne popravke i servis koji je pri kupovini polovnjaka najčešće potreban. Ukoliko se angažuju specijalizovani posrednici troškovi dovoz u Srbiju ne bi bili manji ali bi se kupovina jednostavnije izvršilia.Od početka 2013. godine ukinuto je plaćanja carine prilikom uvozapolovnih automobila ali je potrebno platiti troškove špedicije nekoliko hiljada dinara. U narednom periodu može se očekivati izmena uredbe kojom bi se dozvolio samo uvoz polovih auomobila koji zadovoljavaju evro 4 standarde.
Search