Polovni automobili u Nemačkoj


polovan automobil golf iz nemacke Polovni automobili u Srbiju najviše se uvoze iz Nemačke i nešto manje iz Francuske i Italije. Ukoliko želite da uvezete polovan automobil iz Nemačke ovde možete saznati više o uslovima uvoza, auto oglasima i informisati se o ponudama, cenama i modelima. Velika većina automobila u ovoj zemlji je pravilno održavanai u odličnom stanju ali treba imati na umu da trgovci koji uvoze u Srbiju ipak imaju interes da maksimalno zarade te treba dobro obratiti pažnju ukoliko kupujete od preprodavaca u kakvom je automobil stanju, te da li je bio havarisan.

Carina i porez prilikom uvoza
Od januara 2013. godine carinska stopa za vozila poreklom iz EU je ukinuta te se carina više ne plaća, dok će se vozila sa ostalih tržišta (pretežno Japan i Koreja) biti carinjena sa stopom od 12,5 %. Smanjenje carina odnosi se i na polovne automobile, ali je interesantno da nije jedino bitno da li je automobil proizveden u nekoj zemlji EU. Tako na primer, japanska tojota moći da se uveze bez plaćanja carine ako ima odgovarajuća dokumenta da je pre toga bila uvezena u Uniju. Takođe u Srbiji treba nakon uvoza platiti porez od 20%. Ukoliko u Nemačkoj kupujete polovni automobil od fizičkog lica potrebno je da overite kupoprodajni ugovor kod ovlašćenog javnog beležnika jer je takav ugovor potreban za našu carinu. Uprava carina Srbije najavila je da će ubuduće prilikom carinjenja polovnih automobila koristiti podatke iz kataloga AMSS.


Sva vozila koja su proizvedena i prodata na tržištu Evropske unije nakon 01.01.2001. (prva registracija u zemljama EU) garantovano zadovoljavaju Euro 3 standard, jer je to bilo u skladu sa propisima EU. Takođe moguće je i da neka vozila koja su proizvedena pre tog datuma zadovoljavaju ovaj standard, a neka vozila još od 1998. godine. Očekuje se da Vlada Republike Srbije pooštri propise te da će biti dozvoljen samo uvoz automobila sa Euro 4 standardom.

Cena polovnih automobila u auto oglasima u Nemačkoj:
polovni automobili audi a3, vw 6, bmw serie 3

Polovni Fiat Punto 2003.g, centralna, ABS, Airbag, 140.000 km - oko 1.000 evra
Polovna Opel Korsa 2005. god, servo, ABS, Airbag, 80.000 km - oko 2.900 evra
Polovni Volkswagen Golf 2008. god., klima, ABS, 150.000 km - oko 5.500 evra
Polovan Audi A3 2009. godište, ABS, klima, dizel, 100.000 km - oko 8.000 evra
Polovan BMW 320d 2009., god, klima, navigacija ,120.000 km - oko 9.500 evra
Mercedes E klase 2010, dizel, bogata oprema, 100.000 km - oko 10.000 evra

Polovni automobili iz ove zemlje važe za relativno pouzdane zahvaljujući dobrim putevima i redovnom održavanju mada treba biti sumljičav prema tvrdnjama da su automobili nemačkih proizvođača među najpouzdanijim polovnim automobilima u ovoj zemlji. Prema istraživanju koje je sprovela nemačka dekra, nemačka vozila su se pokazala najboljim u šest od devet kategorija, a najbolji u ovom istraživanju je bio Mercedes-Benz E klase, ispred Audija Q5 i Audija A5.

Troškovi prilikom kupovine automobila u Nemačkoj
Osim carine pri uvozu polovnih automobila iz Nemačke treba računati i na troškove prevoza od mesta kupovine do mesta boravka u Srbiji što uključuje odlazak, boravak u hostelu ili hotelu, putarine, troškove benzina ili dizela za oko 1.000 km puta kao i eventualne popravke i servis koji je pri kupovini polovnjaka najčešće potreban. Takođe moguće je ostvariti povrat PDV kada se kupuje od pravnih lica u Evropskoj uniji što može biti značajan iznos, za vozilo od 5.000 evra - 1.000 evra.

Saveti prilikom kupovine
Prednost kupovine polovnog automobili od auto kuće u odnosu na kupovinu od fizičkog lica jeste garancija, jer ukoliko vozilo bude imalo neki nedostatak koje nije prijavljen od strane auto dilera, imaćete rok od 6 meseci u kojem se možete žaliti. Obratite pažnju i kada gledate auto oglase da bi ste izbegli prevare, pravi oglasi sadrže kompletne informacije, uključujući i adresu, brojeve telefona, kao i kontakt email adrese prodavce. Nikada ne šaljite velike iznose novca pre nego što vidite automobil. Saznajte više o uslovima plaćanja. Odštampajte sva dokumenta koja mogu biti od koristi u slučaju problema (račun, narudžbinu, e-mail korespodenciju, opšte uslove prodaje). Izbegavajte prodavce koji previše površno odgovaraju na vaša pitanja. Privremena registracija - tablica, košta 150? za 5 dana. Rok od 5 dana se evidentira i imate privremenu dozvolu od 5 dana. Nemojte se ustručavati da pitate prodavca polovnog automobila šta vas zanima u vezi vozlila za čiju ste kupovinu zainteresovani. Pregovarajte oko cene autmobila, postoji verovatnoća da ćete ga kupiti jeftinije nego što je navedena cena u auto oglasima.

Najavljuje se strožija kontrola prilikom uvozu polovnih automobila iz Nemačke
Polovni automobili iz Nemačke i drugih država uvoženi su u Srbiju bez bez pregleda a eventualno su samo papiri dolazili u Agenciju za bezbednost saobraćaja Moguće je uvoženje pregleda za sva vozila a ispitivanje polovnih automobila bi ovlašćene institucije - Mašinski fakultet u Beogradu. Institut u Vinči, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Nisu i Auto-moto savez Srbije.

Potrebna dokumentacija
Prilikom kupovine pribavite sledeću dokumentaciju: račun ilikupoprodajni ugovor - overen kod notara (samo ako se kupuje od fizičkog lica), izvozna deklaracija odnosno ex-papir koji se overava na stranoj carini i Eur 1 obrazac koji služi kao dokaz da je automobil proizveden na teritoriji Evrospke unije i potreban je za nađu carinu. Osim toga potrebne su izvozne tablice ako se uatomobil ne transportuje na prikolici.

Sajtovi sa auto oglasima u Nemačkoj:
Dobar sajt, ukoliko ste zainteresovani za uvoz i kupovinu, ili samo želite da se informišete, su nemački sajtovi auto-m i autoscout, gde se mogu videti ponude i cene za više od 220.000 automobila.Search