Kia automobil Invalidi u zavisnosti od stepena telesnog oštećenja imaju pravo na povlastice u vidu oslobađanje od carine i PDV-a pri uvozu automobila koji ispunjavaju Euro 3 standarde. Ovako uvezeni automobilom mogu da upravljaju članovi njegove uže porodice(roditelji, deca, bračni partner) i druga licaali samo ako je u njemu i invalid koji ga je uvezao.

Pravo na oslobađanje carine imaju invalidi sa telesnim oštećenjem od najmanje 70% kao i vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalid rata od prve do pete grupe, slepo lice, lice obolelo od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih obolenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze i roditelji koji brinu o deci višestruko ometenoj u razvoju.

To znači da ako su invalidi oslobođeni carine, pri uvozu plaćaju samo PDV na cenu automobila. Polovni automobili za potreba invalida dovoze se većinom iz zemalja EU poput Nemačke, Slovenije ili Italije. Pravo na oslobađanje od PDV-a može računati lice sa telesnim oštećenjem 100 % po jednom osnovu.

Potrebni dokumenti koje izdaje Ministarstvo rada zapošljavaja i socijalne politike:
- o stepenu telesnog oštećenja za osiguranike sa telesnim oštećenjem od najmanje 70 odsto, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije od cerebralne i dečije paralize kao i multipleks skleroze.


- o stepenu telesnog oštećenja za lica sa oštećenjem najmanje 70 odsto, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja od paraplegije, od cerebralne i dečije paralize.

- o priznanju svojstava vojnog invalida, odnosno civilnog invalida rata (vojni invalidi od prve do pete grupe i civilni invalidi rada od prve do pete grupe)

- da se radi o višestruko ometenom detetu koje je u otvorenoj zaštiti , odnosno o kojem roditelji neposredno brinu.

Osoba sa invaliditetom, može (bez plaćanja uvoznih dažbina) uvesti putničke automobile i druga motorna vozila koja su konstruisana prvenstveno za prevoz lica uključujući karavan i kombi vozila osim terenskih, a koja imaju zapreminu motora do 2.500 kubika. Na ovaj način moguće je uvesti jedno vozilo koje ne može biti otuđeno 3 godine ako je polovan automobil a 5 goidna ako je nov automobil. PDV se plaća prilikom uvoza a naknadno se traži povraćaj iznosa.
Polovni automobili Nemačka
Polovni automobiliSlovenija
Polovni automobili Italija
Auto placevi u Sloveniji
Search