Posetite Berlin - vodič, podaci i atrakcije


Berlin- glavni grad Nemačke
Tražite vodič za Berlin sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Berlin je glavni grad Nemačke od 1871. godine, kada su se raštrkana nemačka kraljevstva ujedinila u jedinstvenu državu. Takodje, on predstavlja i jednu od 16 država u Nemačkoj.Danas ovaj grad predstavlja industrijski i kulturni centar Nemačke, a takodje, i Evrope u celini.

Istorija Berlina
1945. godine posle poraza nacističkog režima Nemačke, Berlin je podeljen u dve celine, koje su bile odvojene, u istoriji poznatim, ,,berlinskim zidom" od 1961. godine. Jedan deo se nazivao Istočnim Berlinom i bio je pod kontrolom Sovjetskih snaga, a drugi deo je bio poznat kao Zapadni Berlin. Istočni Berlin je postao glavni grad Istočne Nemačke 1949. godine.U jeku raspada komunizma, 1990. godine dolazi do ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke i gradjani Berlina ruše berlinski zid. Grad, koji je posle 45 godina ponovo postao celina, biva proglašen za glavni grad Nemačke.

Berlin danas
Berlin je 1920. godine spojen sa 8 manjih gradova i 60 sela u svojoj okolini. Grad se danas prostire na 884 km2. Šume i poljoprivredne površine pokrivaju 1/3 grada. U centru grada se nalazi mnoštvo gradjevina iz srednjeg veka. Oko centra se smenjuju industrijske i stambene zone.Populaciju Berlina čini oko 4,5 miliona
stanovnika.Temperatura u Berlinu se kreće od 2 stepena zimi do 23 stepena leti.

povezane teme:
Ovde možete videtikako kupiti polovni automobil u Berlinu.
Search