Posetite Barselonu - vodič, podaci i atrakcije


Barselona - glavni grad Katalonije
Tražite vodič za Barselonu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Barselona je glavni grad Katalonije, autonomne regije na severoistoku Španije, sa 1.750.000 stanovnika. Ovaj lučki grad je i najveća luka u Španiji i drugi po veličini grad, kao i glavni industrijski i trgovinski centar ove zemlje.

Istorija Barselone- nastanak grada
Grad je po predanju 230. godine pre nove ere osnovao Kartaginjanin Hamilkar Barko, po kome je Barselona i mogla da dobije ime. Kasnije Barselona pada pod rimsku vlast, a onda u ruke Vizigota. Mavri su je zauzeli 715. godine, a 801. godine kontrolu nad Barselonom preuzimaju Franci, pod vodjstvom Karla Velikog. U vreme njihove vladavine Barselona postaje prestonica Katalonije. Kada je 1137. godine Katalonija ujedinila sa Aragonom, tada Barselona postaje značajan trgovački centar i ozbiljna konkurencija velikim italijanskim lukama.

Barselona u XIX veku postaje središte radikalnih društvenih pokreta i katalonskih separatističkih snaga. Od 1937. do 1939. godine za vreme španskog gradjanskog rata, Barselona je bila prestonica lojalista. Kada je Francisko Franko preuzeo kontrolu nad Barselonom, dolazi do sloma katalonskog pokreta otpora i pune reintegracije Katalonije u sastav Španije.Godine 1992. u Barseloni su održane letnje Olimpijske igre.

Barselona grad sa najlepšom arhitekturom u Evropi
Barselona je znamenita po svojoj arhitekturi, kojoj je značajan ton dao Antonio Gaudi, ali je poznata i kao univerzitetski i kulturni centar. Antonio Gaudi je u Barseloni sagradio čuveni Gaudijev park i jednu od najlepših katedrala u Evropi. Njegovo delo je danas glavna turistička atrakcija u Barseloni. Zanimljive verske gradjevine u gradu su i crkva Svetog Pavla i Gotska katedrala.

Klima u Barseloni
Izuzetno topla klima, blizina mora, zabava u gradu i niz kulturno istorijskih spomenika su razlozi zbog kojih ogroman broj turista svake godine posećuje Barselonu.
Search