Posetite Atinu - vodič, podaci i atrakcije


Atina - glavni grad Grčke
Tražite vodič za Atinu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Atina je prestonica Grčke. U drevna vremena je bila jedna od najvažnijih gradova-država u Grčkoj. Ime je dobila po Atini, boginji mudrosti i grad često smatraju kolevkom
zapadne civilizacije.Atina je locirana u južnom delu Grčkog kopna, na poluostrvu Atika, koje se prostire na jugoistoku prema Egejskom moru. Leži 8 kilometara od Faleronskog zaliva, gde se nalazi njegova luka, Pirej.

Položaj Atine
Grad je okružen zaledjem Atike, koje je sa svoje tri strane okruženo planinama. Srž antičkog grada čini Akropolis, stena visoka 156 metara. U blizini je niža stena zvana Areopagus, dok se severoistočno od Akropolisa vidi planina Likabetus sa svojih 330 metara visine. Reka Kifisos protiče kroz zapadnu polovinu grada, a na istočnoj polovini je reka Lisos, koja u nekim delovima godine presuši.

Istorija Atine
Prema starim pisanim izvorima na teritoriji današnje Atine postojala su naselja još u IX veku pre nove ere. Danas u mnogim delovima grada postoje ostaci gradjevina iz doba pre nove ere.

U ranom XIX veku Atina je bila mali grad sa kućama u turskom stilu, skoncentrisanih oko ulaza u Akropolj. Akropolj sa Partenonom je danas jedan od glavnih simbola ovog grada. Ta oblast je sada poznata kao Plaka.Tu se nalaze slikovite ulice i mali trgovi sa tavernama ili kafeima. Moderan grad se razvio oko ove oblasti, naročito oko trgova Sintagma i Omonija. Tu se nalazi i Stara Kraljevska Palata i njeni vrtovi, najveći gradski javni park. Palata je danas zgrada Parlamenta, ispred koje se nalazi Spomenik nepoznatom vojniku, koji čuvaju evzoni, članovi elitne Grčke pešadijske jedinice. U blizini se nalaze atinski Univerzitet, Grčka Akademija nauka, Nacionalna Biblioteka, i stadion Panatenaikos sa 70.000 sedišta, koji je izgradjen za Olimpijske igre 1896. Atina se smatra i kolevkom ovih igara. Ponovo je bila domaćin najboljim sportistima sveta 2004.godine.

Ovaj grad ima možda i najbogatiju istoriju medju evropskim metropolama. Ovo je bila kolevka stvaralaštva sve do srednjeg veka, a stalni ratovi različitih kultura su ostavili tragove u arhitekturi grada. Ovaj grad su osvajali Persijanci, Rimljani, Vizantijci, Makedonci, Turci, Nemci, da bi se na kraju vratio svojim prvobitnim vlasnicima - Grcima. U njemu su živeli najveći umetnici svoga vremena i najveća dela umetnosti su nastajala baš u Atini.

Stanovnici Atine
Većina stanovnika Atine su etnički Grci. Ljudi sa Srednjeg Istoka, naročito iz Libana, migrirali su masovno u ovaj grad. Govoto svi Grci pripadaju Istočnoj pravoslavnoj crkvi.

Atinjani vode tipičan mediteranski način života. Zbog dominantnog toplog i sunčanog vremena, naročito su popularni kafići duž šetališta. Grad ima mnogo kulturnih atrakcija, uključujući koncerte simfonijskih orkestara, kao i baletske, operske i pozorišne predstave.

Atina kao industrijski grad
Zajedno sa Pirejem, Atina proizvodi većinu društvenog proizvoda čitave nacije. Razvijena je brodogradnja, prerada hrane, metalurgija, gradjevinarstvo, prerada nafte, kao i hemijska i tekstilna industrija. Izdavaštvo i turizam su postale velike industriske grane. U XX veku je grad počeo da se bavi i problemom zagadjenja izazvanog radom velikog broja fabrika.


Atina je komercijalni i transportni centar Grčke. Tu je i centar železničke mreže, a povezana je i velikim brojem autoputeva sa drugim delovima zemlje. U Pireju se odvija više od polovine nacionalne morske trgovine. Atinski aerodrom obavlja internacionalni saobražaj. Gust automobilski saobražaj u gradu i okolini doprinosi zagadjenju vazduha. Javni saobražaj u gradu se odvija vozom, tramvajem i autobusom. Atina broji oko 3.500.000. stanovnika.Search