Astronomija starih civilizacija


Pre više hiljada godina, u vreme drevnih civilizacija, ljudi su verovali da su Sunce i Mesec bogovi, da je Zemlja ravna ploča, a da je nebo jedna velika kupola koja lebdi iznad nje. O značaju i ulozi astronomije svedoče megalitski ostatci kao što su Stounhendž u Engleskoj, kulturno središte i astronomska opservatorija stara više od 4 000 godina. U Mesopotamiji i Kini astronomija se javlja oko 3000. godine pre nove ere. Kinezi su umeli da predskazuju pomračenja Sunca i Meseca, a vreme su merili sunčanim satovima. Podela godine na dvanaest meseci i gotovo svi nazivi sazvežđa Zodijaka potiču od stanovnika Mesopotamije. Civilizacije Vavilona i Mesopotamije za sobom su ostavile karte kretanja planeta po nebu, koje su pravili pažljivo posmatrajući njihovo kretanje u odnosu na zvezde.

Grci su u astronomiju uneli preokret uvođenjem teorije. Oni su dokazali da je Zemlja okrugla. Grčki filozof, Aristotel, opisao je i objasnio, u svom delu o astronomiji, teoriju po kojoj se Zemlja nalazi u centru svemira, a Sunce, Mesec i ostale planete kruže oko nje.Takvo mišljenje se zadržalo hiljadama godina. Oko 250. godine p.n.e., Grčki astronom, Aristarh, je bio prva u istoriji poznata ličnost koja je izjavila da se Zemlja kreće oko Sunca, ali je Aristotelov model svemira preovladavao još skoro 1800 godina.

Klaudije Plotomej (oko 87 - 165. god.n.e.) objavljuje čuveni Almagest u kome Matematički izlaže geocentrični sistem sveta. On je primetio da se planete ne kreću po pravilnim putanjama. On je smatrao da se svaka od njih kreće po svom sopstvenom malom krugu, nazvanom epicikl, tokom kruženja oko Zemlje. Od tada pa sve do Kopernikovog dela O kruženjima nebeskih tela, objavljenog 1543. niko nije dovodio u pitanje Aristotelovu teoriju. Kopernikovo delo je dovelo do preporoda astronomije i uspostavljanja heliocentričnog sistema sveta. 1610. godine astronomija ulazi u teleskopsku eru, kada Galilej u posmatranja uvodi durbin.Search