Eritreja


Eritreja zastava Eritreja država u Africi
Eritreja je država u severoistočnoj Africi, na obali Crvenog mora. Graniči se sa Sudanom na severozapadu, Etiopijom na jugu i Džibutijem na jugoistoku. Površina ove države je 125 hiljada km², a u njoj živi 4 miliona stanovnika. Glavni grad je Asmara.

Istorija nastanka Eritreje
Obala Eritreje je kroz istoriju bila pod kontrolom Otomanskog carstva, dok je unutrašnjost bila sastavljena od niza nezavisnih država i plemena. U drugoj polovini XIX veka Otomansko carstvo Eritreju prepušta svojoj nezavisnoj provinciji Egiptu. Etiopija je to pokušala iskoristiti kako bi dobila izlaz na more, ali ju je preduhitrila Italija koja je 1885. godine Eritreju pretvorila u svoj posed. Nakon izbijanja drugog svetskog rata 1941. Eritreju su okupirale britanske snage, a nakon rata Eritreja je, nakon posredovanja UN, ušla u federaciju sa Etiopijom. Etiopski car Hajle Selasi je 1960. godine federaciju poništio i ustanovio unitarnu etiopsku državu. Nakon prestanka sovjetske vojne pomoći Etiopiji Eritreja je uspela izboriti se za svoju nazavisnost. Nakon toga došlo je do dvogodišnjeg rata sa Etiopijom oko granice.

Eritreja je jednopartijska država
Eritreja je još uvek jednopartijska država kojom vlada Narodni front za demokratiju i pravdu. Svi javni mediji su u državnom vlasništvu.

Eritreja je jedna od najsiromašnijih država na svetu
Eritreja je među siromašnijim afričkim državama. Privreda zavisi od poljoprivrede čija proizvodnja čini najveći deo društvenog proizvoda. BDP je u 2004. bio 900 USD po stanovniku. slika: izvor wikipedia
Search