Ekvatorijalna Gvineja


Ekvatorijalna Gvineja zastava Ekvatorijalna Gvineja država u Africi
EkvatorijalnaGvineja je država u središnjoj Africi i pripada tzv. Kongoanskoj regiji. Na zapadu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlanskog okeana. Graniči se sa Kamerunom na severu i Gabonom na istoku i jugu. Uz matično afričko kopno zemlja obuhvata i pet ostrva od kojih je najveće Bioko (koje se ranije zvalo Fernando Po) na kojem se nalazi i glavni grad Malabo. Bioko je udaljen oko 40 km od najbližeg kamerunskog kopna i oko 200 km od matice. Ekvatorijalna Gvineja ima površinu od 28 hiljada km², a u njoj živi 0,4 miliona stanovnika.

Ekvatorijalna Gvineja je bila Španska kolonija
Ekvatorijalna Gvineja je bila Španska kolonija i tada se zvala Španska Gvineja. Nezavisnost je dobila 1968. godine. Ekvatorijalna Gvineja je jedina zemlja u Africi u kojoj je službeni jezik španski, pored francuskog.

Stanovništvo Ekvatorijalne Gvineje
Ova država je, usprkos relativno maloj površini i broju stanovnika, zajednica velikog broja etničkih skupina od kojih je najznačajniji narod Fang. Otkriće velikih rezervi nafte u drugoj polovini devedesetih godina XX veka preobrazilo je ekonomiju dotada jedne od slabije razvijenih afričkih zemalja. Ipak većina stanovništva je još uvek dosta siromašna i tek treba da oseti naglo povećanje nacionalnog bogatstva.
Search