Ekvador


Ekvador zastava Ekvador država u Južnoj Americi
Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Graniči se sa Kolumbijom na severu, Peruom na istoku i jugu, a na zapadu izlazi na Tihi okean. Glavni grad je Kito. Ekvador ukupno ima malo više od 13.000.000 stanovnika, a prostire se na 284 hiljada km².

Ekvador je nastao na mestu Carstva Inka
Ekvador je do dolaska Evropljana bio područje Carstva Inka. Španija je osvojila ovaj prostor 1534. godine i od tada je Ekvador bio Španska kolonija. Nezavisnost je dobio 1822. godine i tada postaje deo Velike Kolumbije. Ta država se ubrzo raspala i od nje su nastale tri države, a jedna od njih je Ekvador. XIX vek u istoriji Ekvadora obeležili su politička nestabilnost i veliki uticaj crkve na društvene prilike
.
Geografski položaj Ekvadora
Ekvador se nalazi u zapadnom delu Južne Amerike, između Perua i Kolumbije. Čuvena Galapagos ostrva su takođe deo Ekvadora. Ekvador ima obalu sa Tihim okeanom 2,237 kilometara dugu. Planina Čimborozo je najviša planina u Ekvadoru, sa visinom od 6,267 metara. Takođe obuhvata i deo Anda gde se nalazi najviši aktivni vulkan na svetu. Ekvador se deli na četiri različita područja: Galapagos ostrva, "La costa", "La sierra" i "El oriente". "La costa" na Špnskom znači obala i nalazi se u zapadnom Ekvadoru. "La sierra" je centralni deo zemlje, poznat po planinama, dok "El oriente" je istočni deo zemlje gde se nalaze amazonske šume.

Privreda Ekvadora
Privreda Ekvadora je u teškoćama najviše zbog ratova koji su vođeni u XX veku. Da bi se smanjila ekonomska kriza uveden je američki dolar kao valuta i od tada inflacija se smanjila. Najvažniji proizvodi ove zemlje su: ulje, banane i šećer
.
Stanovništvo Ekvadora
Najveći deo stanovnoštva su mestici, mešavina belaca i Indijanaca, koji čine 65% stanovništva. čistih Indijanaca ima oko 25%, a belaca 7%. Kao mnoge druge južnoameričke zemlje, kultura Ekvadora je kombinacija španske kulture i kulture Indijanaca. 95% Ekvadoraca su katolici.
Search