Termin porodjaja


trudnica pred termin porodjaja Kako se računa termin porođaja?
Sve buduće mame interesuje kako se računa termin porođaja. Samo jedna od 20 žena se porodi u terminu. Većina žena se porodi u intervalu od tri nedelje pre i dve nedelje posle utvrđenog termina. Ipak tačno utvrđivaje termina porođaja je jako važno da bi se na vreme uradila sva ispitivanja i da bi se lakše utvrdilo da li se beba pravilno razvija. Za izračunavanje termina porođaja je prihvaćeno takozvano Negelovo pravilo, prema kojem trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih meseci (mesec od 28 dana). Negelovo pravilo pouzdano predviđa termin samo kod trudnica koje imaju idealan menstrualni ciklus, na 28 dana. Prosečna trudnoća traje 280 dana ili 40 nedelja računajući od prvog dana poslednjeg ciklusa.

Negelovo pravilo za utvrđivanje termina porođaja
Termin porođaja se utvrđuje računajući od dana kada ste imali poslednju menstruaciju. Ukoliko vam ciklus traje 28 dana termin porođaja će te utvrditi tako što oduzmete tri meseca od prvog dana poslednjag ciklusa i tome dodate sedam dana. Tako ako vam je menstruacija bila 20 februara ternim porođaja je 25 novembar.

Drugi načini za utvrđivanje termina porođaja
Ako vam ciklus ne traje 28 dana termin porođaje se može utvrditi na razne načine. Ako ste pratili ovulacije i znate kada ste zaželi lako možete utvrditi termin porođaja dodajaući 280 dana danu začeća. Ukoliko niste sigurni kada ste začeli ultrazvučni pregled u prvom tromesečju prilično tačno može utvrditi kada ćete se poroditi. Ove prognoze su mnogo preciznije u prvom nego u drugom i trećem tromesečju. Zbog odstupanja u vezi ciklusa, termin porođaja se pouzdanije utvrđuje na osnovu rane veličina ploda (CRL). Utvrđuje se ultrazvučnim pregledom u prvom trimestru, oko 10. do 11. nedelje trudnoće, kada može jasno da se vidi plod, da se izmeri i utvrdi koliko je napredovao u svom razvoju.

Dužina trudnoće
Trudnoća ne traje kako mnogi misle devet meseci. Ona traje 40 nedelja što je duže od devet meseci. Ona ustvari traje 10 lunarnih meseci. Zato će vaš doktor računati trudnoću u nedeljama, a ne u mesecima.

Search