Epidural - porođaj bez bola


trudnica pred porodjaj Popularnost epiduralne anestezije
Sve veći broj porodilja želi korišćenje epidurala prilikom porođaja da bi se ublažio bol. Budući da je porodilja pri svesti, ostaje joj motorna snaga i normalan mehanizam porođaja tako da može aktivno učestvovati i dati svoj doprinos tokom porođaja. Epiduralna analgezija ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Osnovna prednost je naravno porođaj bez bola. Da porođaj na ovaj način bio moguć podrazumeva se adekvatno širenje grlića materice, potiljačni položaj ploda koji ne sme da bude krupan. Iako epidural nije bez rizika, smatra se dovoljno bezbednim. U retkim slučajevima može usporiti i oslabiti kontrakcije. U razvijenim zemljama ova tehnika se primenjuje već tridesetak godina. Anesteziolog će u svakom konkretnom slučaju proceniti da li je korišćenje ove tehnike bezbedno.

Kako se daje epiduralna anestezija
Kada je reč o samom postupku epiduralnom anestezijom se postiče lokalna anestezija. Žena leži na boku, a anestiziolog joj postavlja kateter između dva pršljena lumbalnog dela kičme, a zatim se ubrizgava anestezija kojom se postiče da ne osećate donji deo tela. Nekih dvadesetak munuta posle davanje anestezije trudnica manje oseća kontrakcije, bol se smanjuje da bi na kraju potpuno nestao. Anestezija ne zaustavlja kontrakcije. One se normalno odvijaju, samo ih vi ne osećate. Sam oporavak posle dobijenog epidurala je brz. Samo neke žene umaju vrtoglavicu i glavobolju. Potrebno je razbiti zablude koje postoje o ovoj anestezijii kod nas o njegovoj rizičnosti pre svega. Epiduranu anesteziju daju stručnjaci tako da je rizik da ćete ostato nepoktetni sveden na minimum.

Prednosti i nedostatci epidurala
Prednost epidurala je i što skraćuje vreme porođaja tako što ubrzava dilataciju odnosno otvatanje i na taj način omogućava trudnicama da se brže porode. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može da se završi za nekoliko sati. Često postavljeno pitanje vezano za epidural je da li se sve trudnice mogu poroditi na ovaj način. Epidural ne mogu da dobiju žene koje imaju neki neurloški porođaj npr. epilepsiju, zatim poremećaj faktora koaguacij itd. Kada ćete dobiti anesteziju zavisi od procene akušera. Nije dobro da se dobije prerano jer može da uspori porođaj. Optimalno je da je dobijete kada ste otvoreni 4 cm.
Search