Porođaj - epiduralna anestezija


trudnica Sve veća popularnost epiduralne anestezije
Danas se sve veći broj žene u Srbiji odlučuje na porođaj uz epiduralnu anesteziju. Osnovni razlog za to je što se žene plaše bola, koji osećaju prilikom prirodnog porođaja, a carski rez je ipak hirurški zahvat koji se preduzima samo ako druga vrsta porođaja nije moguća. Danas je porođaj uz epiduralnu anesteziju moguć u skoro svim opremljenijim porodilištima u Srbiji. Ono što treba da znate je da se plaća i da se unapred morate izjasniti da želite da se porodite na ovaj način zbog angažovanja odgovarajućih stručnjaka, pre svega anestiziologa. U svetu je epiduralana anestezija uobičajena metoda, dok se kod nas žene još uvek plaše porođaja na ovaj način.

Kako se daje epiduralna anestezija
Epiduralna anastezija ili analgezija podrazumeva obezboljavanje porodjaja primenom anastezije koja se ubrizgava u epiduralni prostor (nalazi u kičmenoj moždini). Kada je reč o samom postupku epiduralnom anestezijom se postiče lokalna anestezija. žena leži na boku, a anestiziolog joj postavlja kateter između dva pršljena lumbalnog dela kičme, a zatim se ubrizgava anestezija kojom se postiče da ne osećate donji deo tela. Nekih dvadesetak munuta posle davanje anestezije trudnica manje oseća kontrakcije, bol se smanjuje da bi na kraju potpuno nestao. Anestezija ne zaustavlja kontrakcije. One se normalno odvijaju, samo ih vi ne osećate.

Mnoge žene dođu nepripremljene u porodilište. Ne znaju šta ih je snašlo i ne mogu da se izbore sa bolom. Počinju da paniče i doktori uz pomoć epidurala olakšavaju porođaj i porodilji i sebi. Porođaj treba da shvatite kao prirodnu pojavu i ako slušate savete lekara i ako ste se adekvatno psihički pripremili na ono što vas čeka bol možete umanjiti. A tako ćete pomoći i sebi i onima koji vas porađaju.

Posledice porođaja epiduralnom anestezijom
Sam oporavak posle dobijenog epidurala je brz. Samo neke žene umaju vrtoglavicu i glavobolju. Potrebno je razbiti zablude koje postoje o ovoj anestezijii kod nas o njegovoj rizičnosti pre svega. Epiduranu anesteziju daju stručnjaci tako da je rizik da ćete ostato nepoktetni sveden na minimum.

Prednost epidurala je i što skraćuje vreme porođaja tako što ubrzava dilataciju odnosno otvatanje i na taj način omogućava trudnicama da se brže porode. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može da se završi za nekoliko sati.

Search