Epiziotomija - živenje nakon porodjaja


trudna žena pred porodjaj stomak šta je epiziotomija?
Epiziotomija je hirurški zahvat koji služi da se međica, odnosno deo između vagine i analnog otvora zaštiti od nekontrolisanog pucanja i cepanja. Ukoliko se proceni da će do pucanja doći pravi se rez od nekoliko cm koso i prema napolje. Nakon zavreštka porođaja kada se posteljica odlubi, uradi pregled grlića materice i vagine, međica se ušiva.

Mnoge buduće mame interesuje da li se prilikom pravljenja reza daje anestezija. Daje se lokalna anestezija, ali to nije pravilo. Zavisi od akušera koji vas je porodio. Ako živenje počne odmah nakon obaveznog pregleda nećete ga osećati i bez anestezije, ali ako se bude čekalo pola sata, recimo, itekako će vas boleti. Beba prilikom izlaska vrši jak pritisak na nervne završetke u međici, tako da se pravljenje reza i ne oseti. Rana od epiziotomoje se čije koncima koji se resorbiju nakon desetak dana, tako da nije potrebno de se javljate doktoru da vam skida konce. Doktoru se treba javiti ukoliko se pojavi veći otok, bol i krvarenje i ako se ivice rane razdvoje više od jednog cm.

Nega rane od epiziotomije
Rani od epiziotomije treba otprilike 7 do 10 dana da zaraste. Tako da je najbolje da se posle porođaja odmarate. Najbolja nega rane od epiziotomije je suženje. Tako da nemojte oblačti gaćice, ako već morate koristite one mrežaste. Ranu treba što više držati izloženu vazduhu. Natopljen uložak ne treba nikako držati na rani, a ranu treba ispirati tropostotnim hidrogenom i providon jodom.

U prvim danima posle porođaja treba izbegavti upotrebu kozmetičkih preparata u predelu vegine i prepona, kao i kupanje u toploj kupki. Takođe treba i što češće raditi vežbe za međicu. Stezanje i opuštanje mišića. Nemojte preterivati sa stajanjem i sedenjem. Najbolje da odmarate u položaju koji ne opterećuje međicu. Još u pododilištu daće vam led da stavljate na ranu da bi se smanjio bol i otok. To traje nekoliko dana. Posle toga možete pskati sprjeve koji rashlađuju u koji imaju antisrtičko dejstvo u dogovoru da doktorom. Sve ovo vam može olakšati i smanjiti bolove.

Rana od epiziotomije uglavnom zaraste bez problema, mada ima slučajeva kada se rana zagnoji, konci su debeli pa teško sami ispadaju, rana se otvorila više od jednog centimetra, u svim ovim slučajevima obratite se svom ginekologu. Konci se uglavnom ne skidaju ako se stave oni koji se sami resorbuju. Nekada u zavisnosti od veličine rane se stavljaju i drugi konci, ali to su izuzeci. U tom slučaju se konci vade. Sve to će vam objasniti u porodilištu.
Search