Porođaj se bliži - osećate da se beba spustila


Nekoliko nedelja pred porođaj prometićete da lakše dišete to je zato što se beba spustila u karlicu i sprema se za izlazak. Prvorotkama se ovo obično dešava dve do tri nedelje pred porođaj. Kod žena koje su već rađale beba se može spustiti tek kada počnu porođajni bolovi.

Kada se beba spusti prometićete da vam je lakše, jer vam materica više ne pritiska dijafragmu, a i gorušica će oslabiti. Istovremeno ćete osetiti znatno jači pritisak na predeo oko vagine. Neke žene osećaju oštro probadanje dok se beba pokreće i pritiska bešiku i dno karlice. Moguće je da vi ništa ne osećate, ali će doktor na osnovu pregleda utvrditi koliko je glavica spuštena i da je beba ušla u porođajni kanal, to znači da je došla do išijadičnih spina. Lekari dele karlicu u nekoliko nivoa od -5 do +5. Na početku porođaja glava bebe je u položaju -4 ili -5 što je još prilično visoko. Kontrakcije se nastavljaju dok se bebe ne spusti do nivoa +5 kada počinje istiskivanje bebe.

Ako glavica bebe uđe u porođajni kanal pre početka porođaja verovatno ćete imati vaginalni porođaj, mada za to nema garancija. Iako ginekolozi ne vole situaciju kada se glava još nije spustila u porođajni kanal ne znači da nećete imati potpuno normalan porođaj.
Search