Posetite Amsterdam - vodič, podaci i atrakcije


Amsterdam slika

Tražite vodič za Amsterdam sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu.

Amsterdam - glavni grad Holandije
Amsterdam je glavni grad Holandije, iako se Parlament i glavne institucije države nalaze u Hagu. Amsterdam je takodje i najveći grad Holandije sa populacijom od skoro 750.000 stanovnika.

Istorija Amsterdama
Amsterdam je grad bogate istorije. U XVII veku ovaj grad je bio trgovačka prestonica sveta. Period od XVI i XVII veka se naziva zlatnim dobom Amsterdama i u isto vreme zlatnim dobom holandske kulture, posebno slikarstva.

Arhitektura Amsterdama
Sam grad i njegov izgled je savršena kombinacija modernog i starog. Moderne gradjevine su odlično uskladjene sa eksterijerom fasada iz XVII veka. Velika turistička prednost ovog grada je njegova srednja veličina, koja omogućuje turistima da sve njegove lepote u kratkom periodu vide i dožive. Amsterdam ima preko 3,5 miliona turističkih poseta godišnje.

Uži centar, koji je glavno odredište turista, se prostire izmedju kanala koji se u vidu polukrugova nižu jedan za drugim sve do kanala Spigel (Spiegelgracht) koji je granica najužeg centra grada - takozvanog Starog grada (mesto gde je Amsterdam osnovan). Kanali su zaštitni znak Amsterdama i jedan od razloga zašto neki ovaj grad nazivaju "Severnom Venecijom".

Turističke atrakcije u Amsterdamu
Jedna od najvećih turističkih atrakcija Amsterdama je Trg Dam. Iako se u Amsterdamu mogu naći mnogo lepši delovi, mirniji i uredniji, ovaj trg sa veličanstvenim fasadama Kraljevske palate, Nove crkve i muzeja Madam Tiso sigurno je vredan vaše pažnje. On je mesto posebne istorijske važnosti. Na ovom trgu je svojevremeno izvršena primopredaja grada Napoleonu davne 1808. godine.

U Amsterdamu postoje još dva značajna trga: Trg Leidseplain i Trg Rembrandt. Ova dva trga su centri zabave u Amsterdamu i mesto gde turisti provode većinu svog vremena.

Od ostalih atrakcija ovog grada izdvajaju se Crvena zona, ili park erotike, gde je fotografisanje zabranjeno; Most Magere, koji u prevodu znači najpoznatiji most. Ovaj most je sličnog značaja kao Tower Bridge u Londonu, čak na isti način i funkcioniše (podiže se da propusti brodove). Ovaj most je napravljen još 1670. godine, ali je nekoliko puta bio rekonstruisan.

Pijaca Albert Krajp u Amsterdamu
Na kraju treba pomenuti i Pijacu Albert Krajp, koja je jedna od najpoznatijih i najposećenijih otvorenih pijaca u Evropi. Hiljade posetilaca se dnevno prošeta ovom pijacom i to posebno veliki broj subotom. Ovde se može pronaći sve od sveže hrane do odevnih predmeta.

Amsterdam je definitivno grad koji treba posetiti i doživeti. On predstavlja jednu od prestonica Evrope kojom se ceo kontinent može ponositi.
photo: Massimo Catarinella, Creative Commons Share Alike 3.0Search