Auto krediti i lizing automobila za poljoprivrednike


bmw za poljoprivrednike Banke u Srbiju imaju ponude za auto kredite koje su uglavom prilagođena zaposlenima, a koje su manje povoljne za individualne poljoprivredne proizvođače. Poljoprivrednici mogu podići auto kredit pri čemu su kao sredstva obezbeđenja neophodni žirant, zaloga na vozilu i kasko osiguranje vinkulirano u korist banke u celom periodu otplate. Poljoprivrednici moraju da ispunjavaju više uslova,a glavni razlog za to je što nemaju redovna mesečna primanja preko računa koje su registrujući svoje domaćinstvo otvorili u banci. Većina banaka traži od dokumentacije promet po tekućem računu u poslednja 3 meseca iz banke preko koje klijent prima platu, a poljoprivrednici ne ispunjavaju ovaj uslov zato se od njih traži da obavezno imaju žiranta. Pojedine banke nude nenamenskepozajmice poljoprivrednicima koje se mogu koristiti i za svrhu kupovine automobila i to u visini od 10% prometa koji je ostvaren preko računa.

Poljoprivrednici mogu podići i kredit za kupovinu automobila domaćih proizvodjača sa subvencijom Vlade, odnosno Fiat punto, uz prethodno navedene uslove obezbeđenja. Iako su prvobitno neke banke tretirale poljoprivrednike kao preduzetnike i upućivale ih da "mogu da uzmu kredit kao pravna lica, odnosno kredite za likvidnost i za investicije, Fond za razvoj je izdao uputstvo kojim je utvrđeno da i poljoprivrednici kao i svi građani mogu uzeti potrošačke kredite kao što je kredit za punta ili kredit za neko drugo potrošačko dobro.

Lizing kuće odobravaju "kupovinu" automobila poljoprivrednicima, odnosno individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Nakon procene imovine kakvom raspolaže poljoprivredno gazdinstvo i eventualnog stavljanja hipoteke odobrava se "kupovina". Tokom trajanja otplate automobila na lizing, automobil je u vlsništvu lizing kuće. Ovo podrazumeva i veću cenu registracije, s obzirom da pravna lica registruju vozila po višim cenama nego fizička. Takođe treba računati i trošak kasko osiguranja s obzirom da je ovaj vid osiguranja neophodan ako se vozilo uzima na lizing i to tokom celog perioda otplate.Search