Kupovina automobila skinutih sa lizinga


automobil fiat  punto, zastava 10 Tražnja za automobilima koji su skinuti sa lizinga u našoj zemlji raste. To su automobili koje vlasnik nije mogao da otplati, a bili su pod finansijskim lizingom. U tom slučaju automobil postaje vlasništvo banke. Među ovakvim ponudama banaka, može da se nađe automobil star do pet godina koji je dobro očuvan, i to po veoma pristupačnoj ceni. Kada vozila koja su predmet lizinga budu vraćena lizing kompaniji, njihova cena se određuje na osnovu procene vrednosti i ostatka duga koji je preostao po prethodnom lizingu. Cena automobila koji je predmet lizinga se svake godine smanjuje jer se uzima u obzir godišnja stopa amortizacije. Takođe, svoje uslove diktira i samo tržište, tako da godišnja stopa amortizacije može, ali i ne mora, da prati aktuelnu cenu polovnog automobila.

Automobili koje su kupci prestali da otplaćuju, odnosno koji su skinuti sa lizinga mogu biti stari svega nekoliko meseci pa donekoliko godina. Ukoliko planirate da kupite automobil ovo može biti zanimljiva opcija jer se nekad može naći mlad automobil po povoljnoj ceni.

Tako, na primer, kod banke Inteze može da se kupi automobil marke ?mazda?, star tri godine, koji košta 7.100 evra. Ovakav polovan automobil na auto-pijaci, star pet godina može se naći za tačno 7.000 evra. U ponudi ove banke stoji i vozilo marke BMW X5, staro šest godina koji se može kupiti po ceni od 19.800 evra. Ovakav nov automobil, sa osnovnim paketom opreme košta oko 65.200 evra. Na auto-pijaci, ovakav isti automobil, samo star sedam godina, košta 19.500 evra. Ovi automobili mogu da se otplate u celosti, ili da se novi kupac obaveže lizing ugovorom. Postoji veliki broj potencijalno zainteresovanih kupaca za ovakve automobile.Search