Prvi preglad kod lekara ginekologa u trudnoći


Nakon što vam kućni test pokaže da ste trudni sledi prvi odlazak kod ginekologa. Ukoliko do sada niste imali izabranog ginekologa sada ćete ga izabrati ili već imate ginekologa kod koga ste i ranije odlazili. U trudnoći je veoma bitno da redovno idete kod ginekologa jer tako vodite računa o svom zdravlju, a i o zdravlju bebe koju nosite.

Na prvi pregled povedite i budućeg tatu jer i on treba da sazna šta ga sve čeka u narednim mesecima. Takođe za prvi preglad je bitna istorija bolesti i vašoj i porodici budućeg tate. Prvi pregled traje 30 do 40 minuta jer doktor toliko toga treba da vam saopšti. Kasniji pregledi traju kraće. Učestalost pregleda zavisi od vaših potreba i potreba vaše trudnoće. U prvom tromesečju obično se kod ginekologa odlazi jednom u četiri nedelje. Na prvom pregledu će vam izmeriti pritisak i težinu i poslušati bebino srce i daće vam uput da uradite analizi krvi i mokraće.

Tokom prve posete ginekologu pričaćete sa njim o vašem zdravstvenom stanju i ginekološkim problemima koje ste imali ranije. Prema početnom datumu poslednje menstruacije lekar će odrediti termin porođaja. Ako se ne sećate datuma poslednje menstruacije pokušajte da se setite kada je došlo do začeća.

Na prvom pregledu uradi će vam pregled i ultrazvuk, dati uput za neke pretrage i zakazati ponovno viđenje za četiri nedelje. Dobićete savete o ishrani i navikama koje treba da promenite.
Search