Dodatni preparati u ishrani trudnice


Trudnica koje se zdravo hrani unosi prirodno dovoljnu količinu vitamina i minerala, sem gvožča, folne kiseline i kalcijuma. Da bi uneli dovoljnu količinu navedenih sastojaka lekar će vam verovatno prepisati neke vitaminske preparate za trudnice. Dnevno se unosi samo preporučena količina vitamina, ako zaboravite da ih popijete nije ništa strašno, nastavite da ih uzimatee sledećidan Ako ste na početku trudnoće i uzimanje vutamina vam povećava mučnimu, prestanite sa vitaminima dok vam ne bude bolje.

Na početku trudnoće dovoljno je da uzimate samo folnu kiselinu. Kasnije u trudnoći kako beba raste rastu i njene porebe za gvožđem, kalcijumom i drugim vitaminima i mineralima. Baba koja raste može da uzme šta joj treba čak i na maminu štetu. Ako od vitamina imate jaku mučninu pojedite nekoliko keksića pre nego što ih popijete ili ih pijte pre spavanja.

Dok ste trudni treba vam veća količina gvožđa jer se u vašem organizmu i u bebi stvaraju nova krvna zrnca. Prosečno vam u trudnoći treba 30 mh gvožđa dnevno koliko sardži većina preparata za trudnice. Krvna slika se u trudnoći može brzo pogoršati zato što vaš organizam vremenom stvara se više krvna plazme, a manje krvnih zrnaca. Ukoliko postanete anemični moraćete da uzimate dodatne preparate sa gvožđem.

U trudnoći vam treba i 1200 mg kalcijuma dnevno. Većina žena unese manje od toga. Beba je sposobna da iz majke izvuče dovoljno kalcijuma za sebe čak i na štetu majke, što će pogoršati vaše stanje. Vitamini za trudnice sadrže 200-300 mg kalcijuma oko četvrtinu preporučene količine zato kalcijum treba da unosite i iz drugih izvora. Namirnice bogate kalcijumom su mleko, jogurt, sir, zeleno lisnato povrće i konzervirana riba.

Vitamin C po poslednjim istraživanjima može smanjiti rizik od preeklamsije u trudnoći. Ako vam preti opasnos od ovog oboljenja unosite dovoljnu količinu vitamina c kroz voće i povrće,a i kroz vitaminske preparate.


Search