Beba se plaši nepoznatih


Beba se plaši osoba koje ne poznaje
Strah od nepoznatih osoba je normalna pojava i uglavnom se javlja neočekivano i iznenada. Beba se odjednom plaši neznanaca, plače, okreće glavu i grčevito se drži za majku. Ova pojava se ne može javiti kod novorođenčeta jer ono još ne prepoznaje i ne razlikuje bliske osobe od stranaca, beba od tri meseca može da razlikuje lice roditelje od nepoznatih ljudi, pojava straha od nepoznatih se javlje kasnije oko osmog meseca.

Vaša beba je odjednom počela de se plaši kada vam dođu njoj nepoznati gosti. To je normalna pojava, ali u svakom slučaju iznenadi kada se prvi put desi. Ova pojava je deo bebinog sazrevanja i ova reakcija je poželja jer pokazuje da je beba počela da razlikuje bliske od nepoznatih osoba. Bebe koje su se navikle na česte posete brže se prilagode i kod njih ova faza kraće traje.

Beba se plaši nepoznatih osoba - šta kažu stručnjaci
Psiholozi i pedijatri smatraju da beba prvih devet mesevi razvija poseban oblik sporazumevanja sa roditeljima, gestovima, zvukovima, mirisom i dodirom. Nepoznata osoba odudara od poznatog obrasca i zbog toga dolazi do pojave straha kod deteta. Deca različito reaguju. Neka plaču, dok su druga susdržanija, ali ipak nepoverljiva. Ukoliko vašu bebu često vodite u goste ona će se brže navici na nepoznate ljude. Kada se beba uplaši nemojte je forsirati, utešite je i pustite da se sama otkravi i približi izvoru straha. Svoje goste zamolite da kada uđu kod vas ne napadnu odmah bebu, da joj ne tepaju, zovu je, već da se prave da je ne primećuju. Posle nekog vremena ona će sama hteti da vidi ko je došao i lakše će prihvatiti strance. Pogledajte i tekstove
Beba neće da jede
Ishrana bebe po mesecima
Search