Bebe i deca - rast zuba


bebi pocinju da rastu zubi Kada bebu treba odvesti prvi put kod stomatologa
Po mišljenju stomatologa vaše dete vodite na pregled zuba čim dobije prve zubiće, a onda slede redovni pregledi sa šest meseci. Na prvom pregledu stomatolog će vas uputiti kako da održavate higijenu zuba vaše bebe. Posete stomatologu nisu na odmet kod male dece, jer je značajno da se dete upozna sa doktorom i savlada strah od zubara na vreme. Mnogi roditelji su se nalazili u nezgodnoj situaciji da moraju voditi svoje dete kod zubara zbog nekog bola ili kvara, a da prethodno dete nikada nije videlo stomtologa. Kako onda objasniti detetu da ga ništa neće boleti i da to nije ništa strašno.

Ljudi imaju dve vrste zuba. Prvo dobijamo mlečne zube, koji se javljaju oko šest meseci života, kod nekih pre, a kod nekih kasnije. Kada vaša beba ima više od 6. meseci, a još nema nijedan zub potrebno ju je odvesti kod doktora koji će pokušati da utvrdi šta je uzrok. U najvećem broju slučajeva nije ništa ozbiljno.

Redosled nicanja zuba kod beba
U svakom slučaju treba znati šta je pravilno i kada treba očekivati da određeni zubići niknu. Prvo izbijaju donje jedinice, pa gornje, pa onda gornje dvojke, pa donje. Zatim izbijaju gornje četvorke, pa donje, a oda tek očnjaci ili trojke i to prvo gornji pa donji. I na kraju poslednji mlečni zubići petice prvo gornje pa donje. Svi mlečni zubi treba da niknu do treće godine, a sa šest godina počinju ispadati i zamenjuju ih stalni zubi. Do dvanaeste godine svi mlečni zubi treba da budu zmenjenu stalnim zubima. Negde pred polazak u školu nićiće šestice, prvi stalni zubi.

Znaci koji pokazuju da su vašoj bebi krenuli zubići
Kod nekih beba prvi zubi izbijaju bez probleme dok je kod drugih to dugotrajan i bolan proces. Najčešći zraci da su zubići na putu su crvene i otečene desni, povećano lučenje pljuvačke, besane noći, nervoza i gričenje. Postoje preparati koji se urtljaju u desni i olakšavaju izbijanje zubića. Postoje i grickalice koje se daju deci da ih stavljaju usta i tako trljaju svoje desni. Koliko će izbijanje zubića trajati je različito, može biti nekoliko dana, a nekada simptomi traju mesecima dok promena ne postane vidljiva. Dobra vest je da je najteže izbijanje prvih zubića.
Beba uči da jede - redosled uvо?enja hrane kod beba
Beba se plaši nepoznatih
Search