Beba sisa prst


Zašto bebe sisa prst?
Bebe još na rođenju imaju razvijen refleks sisanja i tako zadovoljavaju potrebu za hranom. Beba sisa prst jer joj to pruža zadovoljavaljuće i umirujuće osećanje. Naučnici smatraju da bebe sisanjem prsta zamenjuju funkciju sigurnosti koju osećaju pri dojenju. Ako vaša beba sisa prst to ne treba da vas zabrinjava u prvih nekoliko godina, ukoliko pritisak nije previše jak na zube i ako pojava ne postane previše česta. Ono što vremenom postane problem to je odvikavanje od sisanja prsta.

Ova pojava se kod novorođenčeta primećuje oko trećeg meseca, a na ultrazvuku se može videti da bebe sisaju još dok su u stomaku. Bebe se rađaju sa potrebom za sisanjem, kod nekih je ova potreba izraženija nego kod drugih, pa zato neke bebe sisaju prst,a neke suslu. Ovo je normalna pojava, ali se ipak treba potruditi da se dete odvikne od toga pre nego što mu niknu stalni zubi.

Duda kao zamena za sisanje prsta
Specijalisti su i protiv cucle. Neki naučnici smatraju da zbog funkcije cucle kao zamenika ljubavi i pažnje može doći do usporenog razvoja, zato što se ljudski mozak razvija najbrže u prvoj godini života, pa su mu potrebni stimulansi, a ne smirivanje koje daje cucle.

Sisanje prsta i upotrebu cucle u svakom slučaju treba izbeći da kasnije na bi morali koristiti aparate za ispravljanje zuba. Takođe upotreba cucle i sisanje prsta pogoduje iritaciji oko usta i stvaranju dermatitisa zbog stalnog vlaženja i lučenja pljuvačke.


Search