Dominikakanska republika


Dominika zastava Dominikanska Republika država u Karipskom moru
Dominikanska Republika je srednjeamerička država smeštena u Karipskom moru. Zauzima dve trećine istočnog dela ostrva Hispaniola i graniči se sa Haitijem. Dominikansku republiku često mešaju sa Dominikom, takođe državom u Karipskom moru. Površina ove ostrvske države iznosi 48.730 km² i 138. je na svetu, a ima 833.634 stanovnika.

Istorija Dominikanske Republike
Ostrvo Hispaniola otkrio je Kristofer Kolumbo 1492. godine. Narod Arawak, koji je naseljavao ostrvo, je ubrzo istrijebljen. Od 1503 Španci dovode na ostrvo crnce-robove. Francuzi i Španci su 1697. podelili ostrvo. 1795. godine Španija se odrekla svog dela ostrva. Dominikanska Republika se deli na 29 provincija i jedan distrikt. Predsednik republike je i šef države i predsednik vlade. Predsednik i potpredsednik se biraju svake 4 godine.

Glavni grad
Glavni i najveći grad je Santo Domingo. Dominikanska Republika ima kopnenu granicu samo sa Haitijem sa ostalih strana je okružuje voda.

Ekonomija Dominikanske Republike
Ekonomija se uglavnom oslanja na turizam. Od ranih 60-tih veliki broj stanovnika emigrirao je u Sjedinjene Američke Države. Dominikanci su danas u SAD-u, od svih nacionalnih manjina, najveća latino skupina. U Dominikanskoj Republici glavna vera je katoličanstvo. Verska tolerancija je velika.
Search