Čad


Čad zastava Čad država u zapadnoj Africi
Čad je afrička država smeštena u zapadnoj Africi. Graniči se sa Libijom na severu, na istoku sa Sudanom, na jugu sa Centralnoafričkom Republikom, a na zapadu sa Nigerom, Nigerijom i Kamerunom. Na granici sa Kamerunom se nalazi glavni grad Čada Ndžamena. Površina ove afričke države je 1284 hiljade km², a broj stanovnika je 6.3 miliona. Gustina naseljenosti je 5 stanovnika po km².

Istorija Čada
U srednjem veku Čad je bio mesto sastajanja islamskih trgovaca i sahelskih plemena. 1891. godine zemlja je postala francuska kolonija. Nezavisnost je dobila 1960. godine. Čad nema pristup moru. Zemlja ima četiri klimatske zone: velika suva polja u centralnom Čadu, pustinju na severu, suvu planinsku oblast na severozapadu i tropske nizije na jugu. Nisko Čadsko jezero je drugo po veličini jezero u Africi i nalazi se na zapadu zemlje.

Ekonomija Čada
Ekonomija Čada se bazira na poljoprivredi i nije razvijena. 80% stanovništva živi od privatne poljoprivrede i stočarstva. Izvoz se sastoji uglavnom od pamuka i stoke. Jedan konzorcijum je počeo 2000. godine da gradi naftna polja u južnom delu zemlje, pa se od 2004. godine vrši izvoz nafte. Smatra se da Čad ima rezerve od otprilike 100 milijardi litara nafte.

Stanovništvo Čada
U Čadu živi preko 200 etničkih grupa. Na severu i istoku žive uglavnom muslimani, a na jugu hrišćani ili animisti. Pored francuskog i arapskog jezika, govori se oko 100 plemenskih jezika u zemlji. 48% stanovništva je pismeno.
Search