Demokratska Republika Kongo


DR Kongo zastava Kongo država u Africi
Demokratska Republika Kongo (Nakadašnja imena Zair i Kongo-Kinšasa) je država u središnjoj Africi. Po površini je treća na kontinentu, iza Alžira i Sudana. Kratkom obalom (37 km) izlazi na Atlanski okean kod ušća reke Kongo. Graniči se sa 9 država: Republikom Kongo na istoku, Centralnoafričkom Republikom na severu, Sudanom na severoistoku, Ugandom, Ruandom, Burundijem i Tanzanijom na istoku, Zambijom na jugoistoku, Angolom i njenom enklavom Kabindom na jugozapadu, odnosno zapadu.

Geografski položaj i struktura Konga
Središni i zapadni deo zemlje zauzima dolina reke Kongo. Na severu i jugu su ravnice, a na istoku su planine, gde se nalazi najviši vrh Pic Marguerite (5.110 m). Veliki deo istočne granice čine jezera Albert, Edvard, Kivu i Tanganjika. Najveći grad je glavni grad Kišansa, na zapadu zemlje.

Kolonijalno razdoblje Konga
U pretkolonijalnom razdoblju na području današnjeg Konga postojalo je nekoliko većih Bantu kraljevstava među kojima se isticala država Kongo u zapadnom delu zemlje. Upravo su s njom Europljani prvo uspostavili kontakt i tim imenom nazvali reku, a kasnije i celu zemlju. Većinu stanovništva čine narodi skupine Bantu, među kojima su najveći Luba, Kongo, Mongo i Lunda. Osim Bantua, na severu žive narodi nilsko-saharske skupine, a u središnjem i istočnom Kongu skupine Pigmeja koji se smatraju najstarijim stanovnicima ovog područja. Jezici međusobnog sporazumevanja različitih naroda su francuski i svahili. Najbrojnija religija je hrišćanstvo, kojem pripada više od 80% stanovništva.

Kongo je jedna od najsiromašnijih država Afrike
Zajedno sa još nekoliko afričkih država koje su nedavno bile pogođene ratovima Kongo spada u grupu najsiromašnijih svetskih zemalja. Najveći deo stanovništva bavi se poljoprivredom za vlastite potrebe. Izvoze se rude ( bakar i kobalt ), nafta, a od poljoprivrednih proizvoda kafa. BDP-a za 2004. je procenjen na 700 USD po stanovniku.
Search