Brunej


Brunej zastava Brunej država na ostrvu Borneo u Aziji
Brunej je država smeštena na ostrvu Borneo u jugoistočnoj Aziji. Izuzev njenog izlaska na Južno kinesko more u potpunosti je okružena istočnom Malezijom. Bogata je petroleumom i gasom.

Geografski sastav i stanovništvo Bruneja
Brunej je bio britanski protektorat u periodu 1888-1984 godine. Prostire se na 5.765 km² i po ovom pokazatelju je 162. država na svetu. Brunej ima 343.653 stanovnika, a gustina naseljenosti iznosi 61 stanovnik po km². Brunej se sastoji od dva nepovezana dela. Tako da 97% populacije živi u većem zapadnom delu, a samo 10.000 stanovnika živi u istočnom planinskom delu. Veći gradovi su prestonica Bandar Seri Begawan, luka Muara i Kuala Belait.
Klima u Bruneju
Klima u Bruneju je ekvatorska, tropska, sa izuzetno visokim temperaturama. Ekonomiju ove male države zasniva se na stranim i domaćim firmama. Nalazišta nafte i gasa obezbeđuju polovinu društvenog proizvoda.

Etnička stuktura stanovništva Bruneja
Dve trećine Brunejskog stanovništva je malajskog porekla. Najznačajnija manjina su Kinezi, kojih ima oko 15%. Jezici koji se upotrebljavaju su malajski, kineski i engleski. Zvanična religija u ovoj državi je islam, a druge zastupljene religije su budizam i hrišćanstvo.
Search