Burkina Faso


Burkina Faso zastava Burkina Faso država u zapadnoj Africi
Burkina Faso je država u zapadnoj Africi bez izlaza na more. Graniči se sa Malijem na zapadu i severu, Nigerom na istoku i Togom, Beninom, Ganom i Obalom Slonovače na jugu. Nekada se zvala Gornja Volta po rekama Crnoj, Beloj i Crvenoj Volti koje protiču kroz zemlju. To su joj ime dali francuski kolonozatori krajem XIX veka. Ime je zadržano i nakon 1960. godine kada je stekla nezavisnost .
Istorija Burkine Faso
Pošto se markističko-lenjinistički režim završetkom Hladnog rata reformisao, zemlja je danas nešto stabilnija nego u ranijim periodima koje su označavali stalni štrajkovi, demonstracije i državni udari. Ipak Bugina Faso još uvek predstavlja jednu od najsiromašnijih zemalja sveta. Privreda zavisi od izvoza pamuka i doznaka iz inostranstva. BDP je u 2004. godine bio oko 1.100 USD po stanovniku.

Površina i stanovništvo Burkine Faso
Nalazi se u gornjem slivu reke Olge. Površina je 274 000 km², a broj stanovnika je oko 9,7 miliona. Reljef je uglavnom visoravan. Klima je tropska. Glavni grad je Ugandu.

Ekonomija Burkine Faso
U ekonomoji prisutan je veliki uticaj stranih kompanija (Uglavnom Francuskih). U bruto društvenom proizvodu najveće učešće ima poljuprivreda 40%, a industrija samo 18%. Najviše se proizvodi: sogrum, kukuruz, kikiriki, duvan i šećerna trska. Od drugih grana značjano je rudarstvo. Rude koje se eksploatišu su: zlato, bakar, boksit i cink.
Search