Belize


Belgija zastava Belize država na obali Karipskog mora
Belize je mala srednjeamerička država na obali Karipskog mora. Graniči se sa Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu. Površina ove države iznosi 22.966 km² i 146. je na svetu po ovom pokazatelju, a ima 266.440 stanovnika i 171. je na svetu po broju stanovnika. Prosečna gustina naseljenosti iznosi 9 stanovnika po km². Glavni grad Belizea je Belmopan sa 12.300 stanovnika (po popisu iz 2004. godine), a najveći grad je Belize siti sa 50.000 stanovnika.

Belize je postojbina indijanske države Maja
U Belizeu se razvila civilizacija Maja, koja je nastala 1500 g. pre Hrista i koja vrhunac svoje moći dostiže oko 900. godine. Prvi Evropljani dolaze početkom XVI veka. Nakon razdoblja piratstva Belize postaje kolonija Ujedinjenog Kraljevstva krajem XVIII veka. Ostaje kolonija sve do 1981. godine, a i danas je članica Komovelta. Do 1973. godine Belize je nosio ime Britanski Honduras. U više navrata je imao teritorijalnih nesuglasica sa Gvatemalom, koja je priznala Belize tek 1992. godine.

Ekonomija Belizea
Ekonomija Belizea temelji se na poljoprivredi, a u novije vreme važno mesto dobija turizam. Proizvode se uglavnom šećer, limun i banane. Većina stanovnika su potomci mešanaca Maja i evropskih doseljenika, a 25% su afričkog i kreolskog porekla, 10% su Maje, a ima i nešto Evropljana, Indijaca i Kineza. Zvanični jezik je engleski, mada se govori i španski i maja jezik. Sloboda veroispovesti je zagarantovana, najveći deo stanovništva su katolici.
Search