Belorusija


Belorusija zastava Belorusija bivža članica SSSR-a
Belorusija je istočnoevropska država koja se graniči sa Poljskom, Litvanijom, Letonijom, Rusijom i Ukrajinom. Bivša je članica Sovjetskog Saveza. Ukupna površina Belorusije iznosi 207.600 kvadratnih kilometara i nalazi se na 80. mestu u svetu. Glavni grad države je Minsk.

Stanovništvo Belorusije
Ukupan broj stanovnika je 11.196.394 i po broju stanovnika je 75. na svetu. Najviše ima Belorusa 81,2%, dok su glavne manjine Rusi i Poljaci. Gustina naseljenosti iznosi 90 stanovnoka po kilometru kvadratnom. Službeni jezici su beloruski i ruski. Glavna religija je pravoslavlje kome pripada 80 % stanovništva.

Istorija Belorusije
Teritorija današnje Belorusije u prošlosti stalno je bila osvajana i podeljena između različitih država. Posle Prvog svetskog rata bila je podeljena između Poljske, koja je držala njen zapadni deo i Sovjetske Republike koja je držala ostatak. Posle Drugog svetskog rata SSSR proširuje teritoriju Belorusije i na poljski deo. 1991. Belorusija postaje nezavisna država.

Belorusija je kontinetalna zemlja
Belorusija ne izlazi ni na jedno more. Reljef je ravan sa dosta močvarnog područja i velikim brojem jezera. Belorusija ima oko 11.000 jezera, od kojih većina ne prelazi 0.5 km². Tri najveće reke su Neman, Pripajt i Dnjepar. Najviša tačka se nalazi na 375 metara nadmorske visine. Šume prekrivaju 34% teritorije i predstavljaju najvažniji prirodni resurs Belorusije. Privredno Belorusija je tesno sarađuje sa Rusijom.
Search