Bangladeš


Bangladeš zastava Bangladeš država u južnoj Aziji
Bangladeš je južnoazijska država okružena sa Indijom, Mianmarom i Bengalskim zalivom. Obuhvata istočni deo drevnog regiona poznatog kao Bengal, a sam naziv države doslovno znači "Zemlja Bengala". Glavni grad je Daka. Bangladeš je stekao nezavisnost 26. marta 1971. godine ocepljenjem od Pakistana.

Stanovništvo Bangladeša
Bangladeš ima površinu od 144.000 km² i 144.319.628 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi 1012 stanovnika po kilometru kvadratnom i po ovom pokazatelju je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu. Bangladeš je etnički homogen i Bengalci čine 98% stanovništva. Većina stanovništva su muslimani - 83%. Sredinom sedamdesetih država je počela da sprovodi program kontrole rađanja kako bi usporila rast stanovništva, ali je on dao ograničene rezultate.

Obrazovanje u Bangladešu
Obrazovanje u Bangladešu u velikoj meri subvencioniše država, koja rukovodi mnoštvom škola, koledža i mnogim javnim univerzitetima. Kako bi se povećala pismenost kod žena obrazovanje za ženske studente je besplatno do određenog nivoa.

Poplave mnogo utiču na privredu ove zemlje
Bangladeš karakterišu česte poplave, usled kojih ljudi ostaju bez krova nad glavom. Mađutim stanovništvo je siromašno i nema mnogo izbora. Ne može se naseliti negde drugde. Uz poplave dolaze mnogi drugi problemi, razne bolesti i zaraze, sa kojima se ova država stalno bori. Veliki problem u ovoj zemlji predstavlja i nedostatak zdrave pijaće vode.
Search