Bahami


Bahami zastava Bahami ostrvska država u Atlanskom okeanu
Bahami su ostrvska država u Atlanskom okeanu. Obuhvataju arhipelag od 700 ostrva, smeštenih istočno od Floride i severno od Kube.

Bahami su nekada bili kolonija Velike Britanije
članica su Komovelta, iako su Bahami 1973. godine proglasili nazavisnost od Velike Britanije. Službeni jezik je engleski. Bahami se prostiru na 13.940 km², a naseljava ih 303.611 stanovnika. Južno od bahamskih ostrva nalazi se Haiti, zapadno je Kuba, a na severu je Florida. Najveće ostrvo je Andros, a druga veća ostrva su Velika Inagva, Aklin, Eksuma i Veliki Abako i Grand Bahama. Na ostrvu Grand Bahama se nalazi drugi najveći grad ove zemlje Friport. Na ostrvu Nju Providens je glavni grad Nasau. Ostrva imaju suptropsku klimu i pod uticajem su Golfske struje.

Bahami su članica Komovelta
Na čelu države je kraljica Elizabeta II, pošto su Bahami članica Komovelta. Nju ovde prestavlja Glavni Guverner. Bahami su višepartijska demokratija, a izbori se održavaju svakih pet godina.

Bahami su turistička zemlja
Bahami su stabilna nacija u razvoju, čija ekonomija zavisi od turizma i offshore bankarstva. Turizam daje više od 60% GDP i direkno ili indirektno zapošljava više od polovine stanovništva. Najveći deo stanovništva su crnci (85%). Oko 12% su Belci. Hrišćanstvo je dominantna religija. Najviše ima baptista, anglikanaca i rimikatolka.
Search